Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Poetin verlaagt ministerssalarissen

EU werkt aan steunplan voor Georgië, Oekraïne en Moldavië

De EU werkt aan een pakket steunmaatregelen voor Georgië, Oekraïne en Moldavië. Het pakket moet tijdens een bijeenkomst in mei in Riga bekend gemaakt worden. Binnen de EU bestaat de angst dat Rusland zich ook met de politieke situatie in andere Oost-Europese landen zal bemoeien. Mark Rutte liet tijdens een vergadering van LTO Noord weten dat het kabinet geen extraatjes heeft om de gevolgen van de boycot te verzachten. Het Kremlin zegt het buitenlands beleid niet te veranderen onder druk van de sancties. Overigens kortte president Poetin de salarissen van een aantal topfunctionarissen en ministers met 10%. Georgië bereikte een overeenkomst met Rusland over de export van bladgroenten en Polen exporteert meer vruchtensap naar Rusland. In Rusland voegen PepsiCo en Coca-Cola verschillende productielocaties samen volgens de berichten vanwege de economische situatie in het land.

EU werkt aan steunplan voor Georgië, Oekraïne en Moldavië
De Europese Unie werkt aan een pakket steunmaatregelen voor Georgië, Oekraïne en Moldavië. Het pakket moet tijdens de Eastern Partnership Summit gepresenteerd worden. De conferentie staat gepland voor mei in Riga. De Litouwse Minister van Buitenlandse Zaken kondigde dit aan. "Vanuit ons standpunt kunnen we werken aan een pakket voor de drie landen die een associatieverdrag hebben getekend," aldus de minister. Voorafgaand aan de bijeenkomst in Riga komen de drie landen op verzoek van Georgië bijeen om hun verwachtingen te bespreken.
Binnen de EU bestaat de angst dat Rusland het niet bij inmenging in Oekraïne zal laten. Onder andere Moldavië, met de afgescheiden en pro-Russische regio Transnistrië, baart de Europese politici zorgen. Hiermee lijkt het machtspolitieke spel dat de EU en Rusland spelen een nieuwe dimensie te krijgen.

Geen extra compensatie voor boycot
Premier Mark Rutte maakte zaterdag tijdens een bijeenkomst van LTO Noord bekend dat het kabinet geen extraatjes achter de hand heeft voor boeren en tuinders, die getroffen worden door de Russische boycot. De premier verdedigde de steun voor de sancties, waarop Rusland antwoordde met een boycot. Ook verwees hij naar de maatregelen van het Ministerie van Economische Zaken. "Maar desondanks doet de boycot de ondernemers pijn. En we kunnen die nadelige gevolgen niet zomaar oplossen," aldus Mark Rutte. "Het is in Sint Petersburg en Moskou veel minder leuk geworden nu ze onze producten niet meer kunnen eten."

Rusland verandert buitenlands beleid niet
Het Kremlin zal haar buitenlands beleid niet aanpassen, ook niet onder invloed van de economische sancties. Daarmee reageerde het Kremlin op de aankondiging van president Obama vorige week om de sancties tegen Rusland nog een jaar aan te houden.

Overigens verlaagde president Poetin vorige week de salarissen van een aantal topfunctionarissen met 10%. Onder andere premier Medvedev, Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en Minister van Defensie Shoigu zien vanaf deze maand tot het einde van het jaar 10% minder op hun loonstrook staan. De maatregel kan verlengt worden in 2016 en is ingesteld vanwege de moeilijk economische situatie in Rusland.

Georgië start export bladgroenten
Rusland en Georgië hebben een overeenkomst bereikt over de export van Georgische bladgroenten. De Georgische autoriteiten bevestigen dat er een overeenkomst is gesloten en dat alle formaliteiten zijn afgehandeld. Het wachten is op een reactie uit Rusland. De Russische fytosanitaire dienst zal Georgië bezoeken voor een inspectie ronde.

PepsiCo en Coca-Cola verplaatsen productie in Rusland
De frisdrankgiganten PepsiCo en Coca-Cola kondigden aan de productie in Rusland te staken, gezien de economische crisis in het land. PepsiCo is de grootste frisdrankproducent in Rusland en zegt een vruchtensapfabriek in de regio Moskou te sluiten. De fabriek heeft meer dan 10 productielijnen en biedt werk aan 400 medewerkers. De productie wordt geconcentreerd rond een andere fabriek ten zuidoosten van Moskou. Coca-Cola Hellenic, bottelaar voor het frisdrankmerk, heeft de fabriek in Nizhny Novgorod al gesloten. Ook deze productie wordt verplaatst naar andere locaties. Eerder sloot het bedrijf al locaties bij Moskou en Novosibirsk

Recordexport aardappelen Oekraïne
De Oekraïense aardappelexport kwam vorig jaar uit op een record van 40.000 ton. Het grootste deel van deze export via de Krim of Wit-Rusland naar Rusland. Ook Georgië en Azerbeidzjan namen meer aardappelen uit Oekraïne af, zo meldt Fruit-Inform.

Polen zet in op sapexport
Fabrikanten uit Polen zetten in op de export van sap naar Rusland. De boycot geldt niet voor sap en Rusland blijkt een grote afnemer. De zwakke roebel speelt de Polen in de kaart, daardoor heeft het Poolse sap een concurrentievoordeel ten opzichte van de duurdere Nederlandse of Duitse sappen. Volgens data van Fruit-Inform exporteerde Polen tussen juli en november 2014 13.000 ton groenten en fruitsappen naar Rusland. Daarmee nam Polen de derde plek in, achter China en Nederland, van grootste exporteurs. Een jaar eerder stond Polen vijfde.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.
Publicatiedatum: