Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jozef Cool:

"Het verschil tussen uienprijzen nu en vroeger is veel te groot"

Tholen - In de uienhandel is het momenteel een stabiele situatie. De prijzen zouden moeten oplopen, maar dat is nog niet het geval. "Bij de teler willen ze wel wat omhoog, maar de handel gaat niet mee", vertelt Jozef Cool van Jozef & Roger Cool uit Dendermonde. "Volgens mij komt dat doordat er in maart wat contracten zijn gemaakt op 10 cent gemiddeld. De telers met vrije handel willen een beetje dezelfde prijzen beuren. Maar de markt is er nog niet rijp voor, want er is te veel en de verkoop gaat moeizaam."

Prijzen enorm gedaald

Jozef&Roger Cool staat op de groothandelsmarkt in Charleroi (Marcinelle). "Daar kunnen we wel iets meer maken, maar voor exporteurs is het moeilijker, denk ik." Hij zit vlakbij Frankrijk gevestigd. "Dat is een groot voordeel. Op die manier komen ook Franse supermarkten bij ons inkopen." Jozef ziet grote verschillen met vroeger. "Natuurlijk zijn er tegenwoordig nog wel goede tijden, maar qua prijzen is het enorm gedaald. Ik heb hier een nota liggen van mijn vader in 1977. Toen werden de uien voor 40 cent verkocht. Als we nu 20 cent willen vragen, is het te duur. Dat klopt niet. 1977 was natuurlijk wel een uitzonderlijk jaar, maar het verschil is veel te groot."



Niet te veel telen
Iedereen in de uien heeft het tegenwoordig moeilijk volgens hem. "Velen hebben ook last van dat Rusland-gedoe. Bedrijven moeten daar niet meer voor gaan telen, want dan gaat het fout. We hebben het ook gezien met peen. Vroeger gingen ze koelcellen zetten om peen in te bewaren, maar tegenwoordig zetten ze peen om de koelcellen vol te krijgen."

Bezuinigen
Hij benadrukt dat je het nog volhoudt als je de kosten drukt. "Bezuinigen op alles is het advies. Zo moet je automatiseren en meer productie draaien met minder mensen. Het leuke is er wel vanaf tegenwoordig. Als de teler iets verdient en daarnaast ikzelf en de verkoper, is het mooi, maar dat is vaak niet het geval. Ook je geld krijgen gaat moeizamer. Velen willen een langere betalingstermijn. Daarnaast wordt er meer en meer geteeld in Belgiƫ en daar wordt niet altijd rekening mee gehouden. Zelfs Nederlandse telers wijken uit naar hier. Ze kiezen dan vooral voor Walloniƫ om de maagdelijke leemgronden. Inkrimpen van het Nederlandse areaal zou kunnen helpen." Jozef houdt altijd vast aan een uitspraak van zijn vader. "Het moet ook een keer slecht gaan, wil je weten wat het is als het goed gaat. In goede tijden moet je reserves opbouwen."

Voor meer informatie:
Cool, Roger & Jozef
Jozef Cool
Bevrijdingslaan 116
9200 APPELS-DENDERMONDE
Tel: +32-(0) 5 221 25 05
Fax: +32-(0) 5 222 10 19