Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russische investeerders naar Servië

Geen steun Russisch ministerie voor quotum binnenlands product

Vorige maand werden in het Russische parlement twee voorstellen gedaan om een quotum in te stellen voor Russisch product in het winkelschap. Het Ministerie van Industrie en Handel heeft echter laten weten niets in dit voorstel te zien. Een grootschalig onderzoek naar de Russische landbouwsector moet meer inzicht geven in deze sector en de werkelijke volumes. De resultaten worden eind 2016 verwacht. De inflatie op groenten en fruit in Rusland liep in januari op tot 22%. Russische investeerders hebben hun oog laten vallen op Servische bedrijven die geprivatiseerd worden.

De waarde van de roebel lijkt te stabiliseren nu de olieprijs niet onder de 60 dollar per vat daalt. Vanochtend steeg de waarde van de roebel met ongeveer 1% ten opzichte van zowel de dollar als de euro. De wisselkoers staat nu op 60,19 roebel voor een dollar en 66,30 roebel voor een euro. De Russische munt is daarmee nog lang niet terug op haar oude waarde, maar de afgelopen maand verbeterd de positie van de roebel.

Geen steun Russisch ministerie voor quotum binnenlands product
De Russische viceminister van Industrie en Handel heeft laten weten dat het ministerie niet achter een plan staat om een quotum in te stellen voor het aandeel Russische producten in het supermarktschap. Zo'n maatregel is in tegenspraak met het economisch systeem en heeft een negatieve impact op Ruslands partners in de Wereld Handels Organisatie. Volgens de viceminister is het aandeel Russisch product al gestegen naar 80 procent. Vorige maand werden twee voorstellen gedaan om het aandeel binnenlands product in de schappen wel te reguleren, in het begin van de maand door de Doema, later door het Ministerie van Landbouw.

Grootschalig onderzoek naar Russische landbouw
Het Russische Bureau voor de Statistiek Ross Stat is bezig met een grootschalig onderzoek naar de Russische landbouw. De studie moet een beeld geven van de sector. Voor bijvoorbeeld aardappelen wordt aangenomen dat de markt voor 80 procent zelfvoorzienend is. De resultaten van het onderzoek laten nog even op zich wachten, eind 2016 worden ze gepubliceerd. In 2006 werd ook een grootschalig onderzoek gedaan, toen werden aanzienlijke verschillen gevonden met de gangbare statistieken. Toen bleken de volumes 30 procent lager te zijn dan werd aangenomen.

Russische investeerders naar Servië
Russische investeerders hebben hun oog laten vallen op Servische landbouwbedrijven, dat zegt de burgemeester van Belgrado in een interview met Tanjug. Sinds de boycot is de interesse van Russische investeerders in Servië toegenomen. Het Balkanland is bezig met een privatiseringsproces, wat de investeerders aantrekt. Op dit moment staat vooral PKB in de belangstelling. Dit bedrijf, opgericht in 1945, was het grootste industriële complex van Joegoslavië en produceerde groenten en fruit.

22% inflatie op groenten en fruit
Het Russische Ministerie van Economische Zaken maakte onlangs de inflatiecijfers van januari bekend. Volgens de cijfers lagen de prijzen voor groenten en fruit 22 procent hoger dan in januari 2014. De prijzen voor peen stegen met 17,4%, kool werd 27,9% duurder. De nog altijd oplopende inflatie is een gevolg van de economische situatie in Rusland en de boycot.

Oekraïense prijzen
Ook in Oekraïne stijgen de prijzen voor groenten en fruit tussen de 13 en 18%. Cherrytomaten kosten 170 grivna (5,96 euro) per kilo, komkommers 53 grivna (1,86 euro), paprika's 97 grivna (3,40 euro) en bloemkool 85 grivna (2,98 euro) per kilo. Voor bananen, citroenen en mandarijnen liggen de prijzen rond de 50 grivna (1,75 euro), grapefruits brengen 1,40 euro op.