Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dijksma bezoekt teeltbedrijf Levarht in Mexico

Mexico investeert 485 miljoen in nieuwe agroparken. Daarmee moet het land de tuinbouw naar een hoger niveau tillen, vertelde staatssecretaris Dijksma tijdens haar handelsmissie naar Mexico deze week. Volgens Dijksma kan Nederland hierin een belangrijke rol spelen. "Mexico is een wereldspeler als het gaat op de groenten- en fruitproductie. Het land wil zelfvoorzienend worden. Dat biedt kansen voor Nederlandse toeleveranciers."

Tuinbouw
De afgelopen dagen reisde staatssecretaris Dijksma met een handelsmissie door Mexico. Een belangrijke focus van de reis ligt op de tuinbouw. De Mexicaanse tuinbouw is in ontwikkeling en daar draagt Nederland aan bij. Dijksma stond daarom deze week stil bij de relaties die er zijn tussen de twee landen. "Twintig jaar geleden was kassenbouwer Dalsem de eerste om de kansen in de samenwerking tussen Nederland en Mexico te zien", sprak ze. "Dalsem is niet meer de enige, die de mogelijkheden zag. Inmiddels zijn er meer dan 25 Nederlandse bedrijven actief in de Mexicaanse tuinbouw." De landbouwgerelateerde export vanuit Nederland naar Mexico is de afgelopen vijftien jaar verdubbeld. 

Met dank aan de Nederlandse kennis over low-, mid- en hightech tuinbouw, kan er inmiddels Mexico jaarrond geteeld worden en is de kwaliteit van de sector verbeterd. Mexico is inmiddels de tweede producent van groene paprika's en aardbeien wereldwijd. 


.
De Nederlandse ambassadeur in Mexico Dolf Hogewoning met Sharon Dijksma en de Nederlandse paprikateler Oscar Woltman van FreshMex.Picture by @LANMexico

Meer agroparken
Mexico is momenteel al de belangrijkste exporteur van kasgroenten naar de VS en Canada, maar de sector is nog volop in ontwikkeling. Mexico wil meer Agroparken ontwikkelen als die in Queretaro. Dit glastuinbouwgebied werd een aantal jaar geleden opgezet met hulp van deze Nederlandse bedrijven. De Nederlandse paprikakwekerij FreshMex, waar Dijksma een bezoek aan bracht, bouwde in 2007 de eerste high-tech kas op het terrein. Daarna volgen nog velen. Het Agropark toont de mogelijkheden van de samenwerking tussen Nederland en Mexico. 

Met de agroparken kan Mexico nog meer zelfvoorzienend en een toonaangevende producent van kasgroenten worden. En dat is weer goed voor Nederland: de expertise uit de Nederlandse glastuinbouw is daarbij hard nodig. Wageningen Universiteit ontwikkelt daarom momenteel, met steun van de Nederlandse overheid, business modellen voor nieuwe Agroparken in Mexico.



Foto door @LANMexico

Uitdagingen
"Er zijn veel uitdagingen, die nog overwonnen moeten worden", benadrukte Dijksma. "Nu zijn de activiteiten nog geconcentreerd rond Queretaro, maar Mexico is een groot land met verschillende regio's. Kastuinbouw is overal, maar overal zijn nieuwe uitdagingen. Er is veel vraag naar technische oplossingen voor klimatologische verschillen, regio's en gewassen. Ook is er vraag naar teeltmethodes, die minder impact hebben op het milieu, terwijl ze toch de opbrengst en de kwaliteit verbeteren."

En dat is precies waar de samenwerking tussen Mexico en Nederland volgens Dijksma op gebaseerd is. "Onze landen delen dezelfde planeet. We moeten meer mensen voeden met minder land en minder grondstoffen." De afgelopen jaren is er via het Mexicultura-programma hier al veel kennis over uitgewisseld. Dat programma loopt dit jaar af. "De partners hebben een vervolg voorgesteld met een meer regionale aanpak, gebaseerd op de gouden driehoek. Ik hoop dat we er snel mee aan de slag kunnen", aldus Dijksma.

Als ander voorbeeld van de samenwerking noemde Dijksma het platform Horticonnect, waarmee de hitech tuinbouw in Mexico gesteund wordt door een consortium van Nederlandse bedrijven en kennis. "Ze begrijpen zowel de Nederlandse als de Mexicaanse manier van zakendoen.




Sharon Dijksma leert over de producten van KoppertFoto van @LANMexico





Sharon Dijksma en Jean Rummenie toasten op het agropark. Foto door Enrico Verhoef of United Farms

De handelsdelegatie naar Mexico bezocht gisteren de paprikatelers van Freshmex op het Agropark. Ook een bezoekje aan Koppert Biological Systems Mexico stond op het programma, net als het Ceickor training center.