Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk: sjalottentelers protesteren tegen concurrentie uit Nederland

Traditionele Franse sjalottentelers vinden dat ze lijden onder de competitie van goedkopere zaaisjalotten. Een aantal vertegenwoordigers van de sector hebben onlangs in Brussel met de Europese Commissie verschillende sjalottenrassen besproken.

Eerder dit jaar in januari protesteerden 300 sjalottentelers in de Finistère regio in Bretagne tegen de concurrenten. Als deel van het protest dumpten de producenten 3.000 ton sjalotten op de RN12. De vertegenwoordigers hebben in Brussel gesproken met de Europese Commissie en leden van het Europees Parlement. "We zijn goed ontvangen in Brussel. Er werd naar ons geluisterd en we konden de verschillen uitleggen tussen traditionele sjalotten en de zaaisjalotten uit Nederland", zegt Hubert Le Nan, president van de nationale associatie van Franse sjalottenproducenten. De Franse telers vragen om opheldering van de Europese regels en de verwijdering van 'neppe' Nederlandse zaaisjalotten. Sjalotten vormen traditioneel een onderdeel van de Franse keuken. Hun smaak is zachter dan die van conventionele uien en daardoor kunnen ze rauw in gerechten verwerkt worden. De traditionele sjalot wordt gekweekt van bollen. Nederlandse sjalotten komen van zaadjes en lijken meer op een kleine ui dan op een sjalot. De zaden komen van De Groot & Slot. Het bedrijf had in 2005 een lange strijd met de Europese autoriteiten om hun zaden op de markt te krijgen.

Een van de problemen is dat consumenten de verschillen tussen de twee uiensoorten niet merken. 80% van de Franse sjalotten komen uit de Finistère. "Onze kostprijs ligt tussen de 40 en 50 cent per kilo, maar momenteel moeten we verkopen voor 6 cent per kilo", zegt Hubert. Met zaaisjalotten, is er ongeveer een manuur per hectare aan werk nodig. Voor bollen is dit gelijk aan 100 manuren per hectare. Daarbij is de productie van zaaisjalotten sterk aan het stijgen. De laatste jaren is de productie gestegen van 3.000 ton naar 12.000 ton.
Publicatiedatum: