Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeeland: lagere appeloogst verwacht

De appelexport van het nieuwe seizoen begint deze week in Central Otago in Nieuw-Zeeland. De oogst wordt verwacht lager te zijn dan in 2014 maar de vooruitzichten voor de sector zijn goed. De eerste appelen, die geplukt zullen worden, zijn de rassen Cox en HoneyCrisp. De oogst duurt ongeveer tien weken. De directeur van Pipfruit New Zealand en Stephen Darling, een tuinder van Teviot Valley, zeggen dat een deel van de oogst is beschadigd door hagel tijdens het groeiseizoen, maar dat er wel meer areaal beplant is met appelbomen.

Nieuwe rassen Fuji, Pacific Rose en Pacific Queen zijn aangeplant om te exporteren naar India, China, Taiwan en Thailand. Biologische appelteler en eigenaar van Springvale Orchard, Chris Denniston, zegt dat de biologische sector snel aan het groeien is. Central Otago is een geschikt gebied voor biologische landbouw omdat door de koude winters veel ongedierte niet overleeft.

Stephen Darling benadrukt dat de geëxporteerde appelen van afgelopen jaar komen van minder dan twee derde van het areaal van 2005. Door afgenomen internationale vraag is het areaal in 2007 verminderd van 670 hectare naar 350 hectare. Een aantal minder populaire appelrassen zijn daarbij vervangen door meer populaire rassen zoals Cox en Kanzi. Tegenwoordig is het totale areaal gestegen naar 400 hectare. Het aantal bomen per hectare is wel gestegen van 660 naar 1.500-2.000 bomen. Er is ook een nieuwe planttechniek geïntroduceerd die ervoor zorgt dat bomen sneller fruit geven.

Publicatiedatum: