Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaarcijfers 2014:

Omzetdaling Total Produce door Europees overschot

Het Ierse Total Produce zag vorig jaar de omzet dalen met 1,4% naar 3,13 miljard euro. Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers, die het bedrijf bekendmaakte. Directeur Carl McCann noemde het een "robuust resultaat". Onder andere de Russische boycot en een warm voorjaar in Europa drukten de omzet. De brutowinst kwam uit op 44,3 miljoen euro: 8,1% minder dan in 2013.

De omzet in de eurozone kwam uit op bijna 1,5 miljard euro. Een jaar eerder lag de omzet boven de 1,5 miljard: een daling van 3,3%. De omzetdaling werd veroorzaakt door de minder aantrekkelijke handelssituatie op het continent. Door het warme voorjaar kwam het seizoen vroeg op gang en ontstond er een overschot op de Europese markt. Daarnaast drukte de Russische boycot de prijzen van verschillende producten.

De Russische boycot had verder weinig directe impact op de omzet van het Ierse bedrijf. Minder dan 2% van de omzet is afkomstig uit Rusland. "Er was wel een impact op de markt als geheel, met name voor appelen en peren."

Buiten de eurozone steeg de omzet met 2,8% naar 1,4 miljard . De belangrijkste markten zijn Scandinaviƫ, Verenigd Koninkrijk, Tsjechiƫ en Polen. Deze omzet was in lijn met de omzet een jaar eerder.

Buiten Europa zijn de belangrijkste markten Noord-Amerika en India. De omzet daalde naar 191 miljoen euro. Dat is minder dan de omzet over 2013 (227 miljoen euro), maar daar moet de kanttekening bijgemaakt worden dat in de cijfers over 2013 gedeeltelijk de resultaten van de Capespan Group zijn meegerekend. In april 2013 stootte Total Produce Capespan af.

De groep investeerde 22 miljoen euro in Europa en Noord-Amerika. Er werd onder andere een deal gesloten over de volledige overname van het Nederlandse All Seasons Fruit (ASF). Daarnaast nam het bedrijf 45% van het Amerikaanse Eco Farms Investments Holdings (Eco Farms), een Californische avocadoteler en -distributeur. Ook Gambles Group, uit Toronto, werd voor 50% overgenomen door Total Produce.