Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
op 15 februari

VTA: Bijna helft aardappeloogst afgeleverd

VTA inventariseert jaarlijks drie maal de voorraad aardappelen onder een vaste representatieve groep van haar leden. De voorraadinventarisatie met peildatum 15 februari is onlangs uitgevoerd. Er volgt nog een derde inventarisatieronde in april. Met de meting van december was al bekend geworden dat het totale aardappelareaal 2014 van deze groep met ongeveer 1% was gedaald ten opzichte van 2013. De gemiddelde opbrengst was 58,3 ton per ha, waarbij rekening gehouden was met 8,5% tarra. De stijging van de opbrengst werd ingeschat op 9% ten opzichte van 2013/2014.



Op 15 februari 2015 was 49,4% van de oogst afgeleverd (zie grafiek 1). In absolute tonnen was ongeveer hetzelfde afgeleverd dan vorig jaar op 15 februari (zie grafiek 3). De voorraad die nu nog in opslag ligt bij deze vaste groep van telers is 15,8% hoger dan vorig jaar. Dit betekent dat de voorraad hoger ligt dan gemiddeld in de laatste 5 seizoenen. Van de voorraad in opslag is 55% al verkocht. Het aandeel vrije aardappelen in opslag is daarmee evenwel hoger dan op 15 februari 2014. Uit de bijgevoegde grafiek is ook af te leiden dat de voorraad hoger ligt dan het 5-jarig gemiddelde. Dit geldt zowel voor de totale voorraad (de zwarte stippellijn in grafiek 2) als voor de vrije voorraad (de rode stippellijn in grafiek 2).



Het beeld stemt ook wel overeen met het gevoel dat er vanuit de markt bestaat. Samengevat komt het erop neer dat een stijging van de productie heeft plaatsgevonden t.o.v. vorig seizoen. Dit komt meer door de goede groeiomstandigheden dan door de groei van het areaal. De voorraad bij de telers van VTA is op basis van deze gegevens hoger dan vorige jaren. In absolute tonnen hebben deze leden net zoveel afgeleverd als vorig seizoen. Alleen als er dan meer geproduceerd is, dan is er nog meer over. Dit is vrij logisch. Wat mogelijk verwarrend is, is dat de verwerking wel hoger is geweest dan andere jaren, maar men moet niet vergeten dat de import (tot en met januari) ook veel hoger ligt dan vorig seizoen en het langjarig gemiddelde. Het beeld dat we van de netto Nederlandse afzet (verwerking plus export minus import) hebben, is dat deze achter blijft bij het 5-jarig gemiddelde..
Publicatiedatum: