Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Terugkijken: kwekersrecht bij Zembla

Moeten zaadveredelaars patenten kunnen leggen op door hun ontwikkelde rassen? Deze discussie woedt al jaren in de veredelingssector. Gisteren besteedde televisieprogramma Zembla onder de naam "De Monsanto methode" aandacht aan het kwekersrecht.


Bekijk Zembla hier terug

Patenteren
"Wereldwijd proberen grote zaadbedrijven de macht over onze groenten te krijgen", schrijft Zembla over de uitzending van vanavond. "Zo zegt Monsanto, een Amerikaanse multinational, dat ze een broccoli hebben uitgevonden, die makkelijker te oogsten is. Het bedrijf wil de rechten van deze broccoli exclusief claimen, oftewel patenteren." Uit onderzoek van Zembla blijkt dat het aantal patenten op gewone groente toeneemt. De 10 grootste groentezaadbedrijven ter wereld hebben 19 patenten op natuurlijke eigenschappen van groenten. Nog eens 132 patenten zijn momenteel in aanvraag bij het Europese Octrooibureau. Volgens het programma zijn deze patenten omstreden omdat multinationals hiermee een monopoliepositie kunnen krijgen en de vrije toegang tot biologisch materiaal kunnen blokkeren. "Toegang tot biologisch materiaal is cruciaal voor de voedselzekerheid", constateren zij.

Uit de cijfers blijkt dat Monsanto 5 patenten op groenten heeft en nog eens 60 patenten in aanvraag heeft. Hiermee neemt de zaadgigant bijna de helft van alle patenten op zich. Gevolgd door de Zwitserse concern Syngenta met 4 patenten en 26 aanvragen. Het grootste Nederlandse zaadbedrijf is RijkZwaan met 3 patenten en 25 aanvragen. Lees hier het stuk van Zembla over de zaadindustrie en patenten.

Er is gefilmd bij De Bolster, Syngenta, Pop Vriend Seeds en Prof Haring van de WUR.
Bekijk Zembla hier terug

Groente
Ook op Groentennieuws wordt er regelmatig gediscussieerd over de patenten op eigenschappen van groenten. Zo schreef Michael Kester van Syngenta eerder dat patenten juist de kern zijn van duurzame tuinbouw. Daarmee reageerde hij op de Bionext-campagne "Is paprika een uitvinding?. Deze organisatie verzet zich juist tegen het patenteren van zaad en startte daarvoor een petitie.

GGO
Vorige week ging het bij Zembla ook over voedselsector. Toen werd de documentaire van de Franse journalist Paul Moreira uitgezonden. Hij maakte een werk over bedrijven, die handelen in GGO-gewassen en bijbehorende gewasbeschermingsmiddelen. Bekijk deze uitzending hier terug.
Publicatiedatum: