Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Argentijnse appel- en perenexport daalt met 90 en 50%



ADN Río Negro meldde dat "in de eerste 45 dagen van 2015 de export van appelen en peren is gedaald met respectievelijk 91,8% en 52,4% in vergelijking met dezelfde periode van 2014."

"De omvang van de exportdaling komt voort uit weersomstandigheden (hevige hagelbuien), handelsproblemen (looneisen en protesten) en commerciële aspecten (de devaluatie van de roebel en de Euro, grote voorraden van fruit op het noordelijk halfrond , enz.)," stelt Óscar Martín, voorzitter van Argentina's Chamber of Integrated Fruit Growers (CAFI).

Op 15 februari 2015 was er nog maar 231 ton appelen geëxporteerd, terwijl in dezelfde periode van 2014 de export 2.816 ton bereikte. In dezelfde periode werden 13.828 ton peren geëxporteerd. In 2014 bereikte de export 29.054 ton. "De belangrijkste bestemmingen voor het fruit zijn Europa en Rusland. Deze exportdaling aan het begin van het seizoen zorgt voor ernstige financiële gevolgen voor de hele productieketen als ook voor de logistiek," bevestigt Martin.

Volgens de ADN Río Negro is de exportdaling per bestemming als volgt: Verenigde Staten, 14,21%; Rusland, 57,16%; Nederland, 72,95%; Italië, 57,78%; Spanje, 50.76%; het Verenigd Koninkrijk, 70,06%; Noorwegen, 78,13%; France, 50.27%; Zweden, 92,49%; en Algerije, 82,54%.

"De regering moet actiever worden, omdat de aangekondigde maatregelen meer beloftes zijn dan concrete acties. Ook zorgelijk is het mogelijke ontslag van het kabinet Jorge Capitanich, die onze gesprekspartner is en wiens ontslag de verdere besluitvorming zal belemmeren," stelt Martin. Hij wijst erop dat de enige concrete maatregelen van de Argentijnse regering een bijdrage van 5,1 miljoen euro voor kleine en middelgrote producenten bedroeg. Met nog eens 5,1 miljoen euro van de provincie Río Negro en meer dan 1 miljoen euro van de provincie Neuquén. De sector heeft echter 41 miljoen euro nodig om het seizoen te redden.

Meer informatie:
Óscar Martín
CAFI
cafi@cafi.org.ar
www.cafi.org.ar
Publicatiedatum: