Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FTNON neemt meerderheidsbelang in robotproducent Lacquey

Food Technology Noord-Oost Nederland BV (FTNON) koopt een meerderheidsbelang in Lacquey BV. Hiermee is de internationale ambitie voor de Delftse robotproducent gewaarborgd. Voor FTNON betekent de strategische overname een investering in knowhow op het gebied van robottechniek in de voedselindustrie. De overige aandelen blijven in handen van de medeoprichters.

FTNON is een wereldwijde producent van machines in de voedingsindustrie. Lacquey ontwikkelt robotgrijpers die kunnen omgaan met productvariatie en die een uiterst voorzichtige greep hebben. Twee factoren die essentieel zijn in de voedingsindustrie. "De techniek van Lacquey zorgt voor innovatie in de voedingsindustrie. Daar waar eerder alleen gebruik kon worden gemaakt van mensenhanden, kunnen nu de 'voorzichtige robothanden' ondersteuning bieden in de primaire manuele voedingsprocessen. De voedingssector krijgt hierdoor feitelijk intelligentere banen", zegt Wilco Fauth, directeur van FTNON.

TU Delft
In 2010 is Lacquey vanuit de TU Delft gestart met de ontwikkeling van de 'voorzichtige robothand'. Dankzij de under actuation technologie is het mogelijk om groenten en fruit op te pakken zonder dat er drukplekken ontstaan. Een techniek waar de TU Delft al jaren onderzoek naar doet. "Door de overname van Lacquey bereikt het jonge bedrijf eindelijk de internationale voedselmarkt, zegt Richard van der Linde, algemeen directeur van Lacquey. "Het inzetten van techniek is voor veel organisaties van essentieel belang om de productiecapaciteit te verhogen, de prijzen laag te houden en de kwaliteit constant te houden. Met de 'voorzichtige robotgrijpers' van Lacquey verwacht ik een revolutie in de voedselindustrie."

Robotisering
Robotsystemen zijn zeer goed om procesbewegingen met een grote herhalingsfactor nagenoeg foutloos uit te voeren. Voor complexe processen blijven dan ook nog steeds mensen nodig. "De robothanden ondersteunen de mensen bij hun werkzaamheden. Door de inzet van de robots kunnen bedrijven per uur per mens meer doen en daarmee kunnen ze hun groei op peil houden", zegt Van der Linde. In eerste instantie worden de robots ingezet bij Nederlandse producten, waarna de verwachting is dat er interesse komt vanuit de rest van de wereld in deze technologie.

Publicatiedatum: