Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andé van Tuil, Combifrut:

"Groei Chileense fruitexport met name buiten Europa"

Tholen - Andre van Tuil is al jaren werkzaam voor Combifrut in Chili, onderdeel van de Olympic Food Group. In dit interview gaat hij in op de weers- en teeltomstandigheden in Chili, het huidige druiven-, kiwi- en hardfruitseizoen, de gevolgen van de huidige wisselkoers voor de fruitexport en het belang van Europa en Azië voor de Chileense fruitexport. "Het is duidelijk dat Europa aan importkracht inboet."

"De weersomstandigheden zijn dit jaar divers geweest. In september is in er een strook aan de voet van de Andes, waar met name kiwi's worden geteeld, vorst geweest, waardoor er opnieuw een percentage kiwi's verloren is gegaan. Daarna hebben we een een relatief wisselvallig voorjaar gehad, wat de bestuiving niet heeft vereenvoudigd. In december is er wat regen gevallen, maar recentelijk de afgelopen twee weken opnieuw in de productiegebieden voor druiven. Dat gaat zeker invloed hebben op alles wat er nu nog geplukt moet worden, met name op de Thompson", vertelt André. "In januari zijn de temperaturen hoog opgelopen waardoor de groei van sommige variëteiten wat is gestagneerd en waardoor met name het rijpingsproces wat is verstoord. De omstandigheden zijn dus wisselvallig geweest en ook het watergebrek zorgt voor problemen. Met andere woorden: geen eenvoudig jaar, maar wel redelijk te managen geweest."



Druiven
Veel druiven zijn vanuit Chili inmiddels al verladen. "Azië heeft uitstekende prijzen voor pitloze druiven mits de juiste kwaliteit wordt geladen. De verwachtingen zijn dan ook goed. De VS is tot op heden een goede markt geweest en komt nu in de piek qua aankomsten. De komende drie weken zullen dus spannend zijn er zal er wat druk op de markt zijn", verwacht André. "De verwachtingen voor bewaardruiven zijn zeer goed in de VS. Europa heeft nog weinig ontvangen vanuit Chili vanwege de beschikbaarheid van Zuid Afrika. Over het algemeen is men huiverig om naar Europa te sturen vanwege de slechte wisselkoers, de strenge, soms niet haalbare voedselveiligheidseisen en de gevoeligheid van de markt. Ik verwacht geen grote druk qua volume naar Europa. Hopelijk is men verstandig in Chili en stuurt men de juiste kwaliteit met aangepaste volumes. Dan kan de markt in april en mei verantwoorde prijzen geven."



Hardfruit/kiwi's
Qua hardfruit is er volgens Van Tuil sprake van een normaal seizoen qua volume en maatvoering. "We hebben een normale oogst en de markten in Azië en Latijns-Amerika lijken goed. Europa en VS komen waarschijnlijk vanwege de lokaal hoge appelen- en perenvoorraden later op de markt. In Chili is er vrij veel opgeslagen in CA-cellen, zodat er een goede marketingstrategie kan worden toegepast. De kiwi-oogst is 25% kleiner ten opzichte van een normale oogst, maar wel uiteraard een stuk hoger dan vorig jaar toen de oogst was gehalveerd door de vorst. De kwaliteit en condities lijken tot op heden beter dan vorig jaar. Ook hier zal een goed percentage in de CA-koeling worden gezet en een bredere afzet wereldwijd wordt verwacht."



De wereldwijde fruitstromen zijn de afgelopen jaren fors aan het verschuiven. "Het is duidelijk dat Europa aan importkracht inboet en dat ook Rusland een veer heeft moeten laten door de politieke situatie. Azië blijft zich ontwikkelen, maar stelt hoge eisen aan de kwaliteit. Men betaalt echter wel premium prijzen. Het volume vanuit Chili neemt ieder jaar sterk toe naar Azië, terwijl Latijns Amerika consolideert en laat zien een steeds betrouwbaardere markt te worden. De VS is stabiel en blijft één van de belangrijkste afzetmarkten voor Chili. Chili heeft veel baat bij de grote hoeveelheid vrijhandelsovereenkomsten, die het de laatste twintig jaar heeft opgezet, waarmee het een wereldwijd distributienetwerk heeft opgebouwd."

Wisselkoersen
De huidige wisselkoersen hebben een enorme impact op de fruitexport. "De Chileense Pesos is in waarde gedaald ten opzichte van de Dollar en de Euro heeft veel aan waarde verloren. Dat maakt de dollarlanden uiteraard interessant en Europa minder, omdat het product simpelweg alleen door de wisselkoers al zo'n 17% duurder wordt. Hetzelfde geldt voor Rusland dat door de weggezakte Roebel ook niet de kracht heeft die in het verleden Rusland tot een interessante markt maakte. Dus met name de VS, Latijns Amerika, het midden en Verre Oosten zijn in het voordeel."


Floris Jan van Os namens Olympic Fruit in een kiwiboomgaard


Combifruit past uiteraard haar strategie aan de wereldwijde ontwikkelingen aan, waardoor de groei ook met name buiten Europa ligt. "Wij proberen als onderdeel van de Olympic Food Group zoveel mogelijk invulling te geven aan de programma's, die wij als groep hebben met onze winkelbedrijven en partners, maar zien in de spotmarkt dit jaar weinig mogelijkheden. De focus ligt op kwaliteit, voedselveiligheid en presentatie", zegt André. "We begeleiden onze telers direct op de bron. De handel wordt transparanter en scherper. Een vergissing of fout is kostbaar, dus met name de samenwerking en ketenintegratie wordt steeds belangrijker. Het aantal variabelen in onze sector is echter ook groot en neemt eerder toe dan af. De ontwikkeling om dus de mondiale markt te bewerken is dus onvermijdelijk wil je het voor de teler en de klant goed blijven doen."

Boomgaard als basis
"De cyclus in het fruit is lang, dus langdurige partnerships zijn op alle fronten van cruciaal belang. De uitvoering van de strategie vergt continue aanpassingen en inspanning. Uiteindelijk gaat het erom dat de we met elkaar in de keten begrijpen dat we een gezamenlijk belang hebben. Wij als onderdeel van de Olympic Food Group doen er dus dan ook alles om de kwaliteit, foodsafety en continuïteit te waarborgen en dan zie je dat het werk in de boomgaard uiteindelijk de basis is van alles. Het is geen fabriek, dus wij investeren in de relatie met de teler en integratie in de productie, waardoor we betere controle krijgen over de keten. De structuur van het bedrijf is dus met name georiënteerd op productie, verpakking en logistiek. Dat moet op langere termijn zijn vruchten gaan afwerpen. Uiteindelijk gaat het erom dat alle betrokkenen in de keten een positief resultaat boeken om de continuïteit van die keten te kunnen blijven verbeteren en waarborgen. De optelsom van alle facetten bepaalt aan het einde het resultaat. Die som moet kloppen", besluit André.

Voor meer informatie:
André van Tuil
Combifrut
Raul Labbé #12613 oficina 423
Lo Barnechea
Tel: (56 2) 2869 60 54
Fax: (56 2) 2869 69 54
andre@combifrut.cl