Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europa: 16% meer recalls

Stericycle ExpertSOLUTIONS is de wereldwijde marktleider in terugroepingen, opvragingen, rendementen en audits van producten. Volgens hen is er een significante stijging in terugroepingen van voeding in heel Europa tijdens de laatste drie maanden van 2014.
In vergelijking met het vorige kwartaal is er een stijging van 16 procent in terugroepingen en meldingen van voeding in het laatste kwartaal. Daarnaast zijn er ook 40 meer terugroepingen in vergelijking met het laatste kwartaal van 2013. Ondanks deze verhoging is er weinig van te merken in de media of consumentenforums.

Farzad Henareh, directeur Europese terugroepingen van Stericycle ExpertSOLUTIONS: "Hoewel er een toename is in de hoeveelheid voedingsmiddelen die worden teruggeroepen, groeien het aantal maatregelen en terugroepingen in een zo vroeg mogelijk stadium. In het publieke domein zijn er weinig meldingen over de voedselveiligheid en worden er nog minder negatieve verhalen opgepikt door de media. Dit komt vooral door de meer gereglementeerde consumentenomgeving. "
Ondanks de stijging van het aantal terugroepingen en meldingen worden deze verhalen niet meer zo snel bekendgemaakt door de media als daarvoor. Dit komt waarschijnlijk door de verschuiving in de ernst van de veiligheidsproblemen. Ernstige problemen, zoals producten die E. coli bevatten, komen veel minder voor dan in de voorgaande kwartalen.

Groenten en fruit
Consistente terugroepingen zijn zichtbaar in heel specifieke categorieën en landen van herkomst tussen het derde en het vierde kwartaal. De vier categorieën met de hoogste stijging waren vis- en visproducten met 33 terugroepingen meer; groenten en fruit met 33 meer; pluimveevlees met 29 extra terugroepingen en schelpdieren met 16 andere terugroepingen.

De top 5 landen van herkomst in het laatste kwartaal van 2014 waren: Turkije met 11 procent, India met 7 procent, Polen met 6 procent en Frankrijk en China, elk met 5 procent.

De hoogste stijging in groenten- en fruitterugroepingen kwamen uit Turkije. Dit land was goed voor 53 van de 170 terugroepingen. De reden hiervoor was een hoog gehalte aflatoxinen in gedroogde vijgen, waarvan bekend is dat deze stof kankerverwekkend is. Daarnaast werden er ook hoge niveaus sulfiet gevonden in gedroogde abrikozen.
Publicatiedatum: