Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Etnzia" en "Miren"

Twee nieuwe aardappelrassen met veel antioxidanten

Het Basque Institute for Agricultural Research and Development heeft twee nieuwe aardappelrassen ontwikkeld die zijn geregistreerd in de Registry of Commercial Varieties. 

De "Entzia" heeft paars vruchtvlees en bevat veel antioxidanten. Daarnaast beschikt het ras over een aanzienlijke hoeveelheid anthocyanen, een pigment met een groot bioactief potentieel en gunstige effecten voor de menselijke gezondheid. De concentratie van bioactieve verbindingen, zoals fenol en vitamine C, is voor deze aardappel vele malen hoger dan in conventionele rassen. Het fenolniveau van de "Entzia" is 4 tot 30 maal zo groot dan bij andere rassen en de antioxidantcapaciteit 2 tot 10 maal zo groot. Ook bevat het ras veel ijzer, zink, kalk en magnesium, vier essentiƫle mineralen voor een gezond voedingspatroon. Een portie van 100 gram bevat zo'n 25% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer en zink, 17% van de DAH kalk en 22% van de DAH magnesium.

De "Miren" bevat een hogere concentratie caroteen, een essentieel chemisch element, dan de meeste commerciƫle rassen. Deze aardappel is commercieel waarschijnlijk succesvoller, omdat hij makkelijk te wassen is en de ovale vorm heeft die mensen verwachten.

Beide rassen zijn resistent tegen ziekten, zoals het 'Y' aardappelvirus en Pectobacterium atrosepticum, die de plant verzwakken en de productie grotendeels afbreken. De lokale rassen kennen vele voordelen. Naast het feit dat de opbrengsten groter en de productiekosten lager zijn, hoeven telers nu niet meer afhankelijk te zijn van externe rassen. 
Publicatiedatum: