Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Georgische blauwe bessen op Europese markt

In Georgië zal binnenkort een enorme blauwebessenplantage en -verwerkingsbedrijf worden opgericht om aan de grote Europese vraag te voldoen. De exporttoename zal een nodige impuls geven aan de economie van het land, meldt minister van landbouw Otar Danelia.
Het nieuwe bedrijf zou een baan kunnen bieden aan ongeveer 400 mensen. Het bedrijf zal worden ontwikkeld op een grond van 70 hectare in Laituri, in de Guria regio in het westen van Georgië. Op deze plaats worden de bessen gewassen, gesorteerd, snel bevroren en voorbereid om getransporteerd en verkocht te kunnen worden in Europa.

Als de plantage klaar is, zal 90 procent van de Georgische bessen worden geëxporteerd naar West-Europa. De bessen zullen na kiwi's het grootste Georgische exportproduct naar Europa zijn.

Het bedrijf zal worden opgericht door staatsbedrijven en het Partnership Fund (PF) in samenwerking met lokale bessenproducent Vanrik Argo.
"Met het project zal de exportcapaciteit van de ondernemingen toenemen.
Dit zal ook zorgen voor meer directe buitenlandse investeringen (FDI) in Georgië", meldt Archi Paichadze van Vanrik Argo. "Het is ook nog steeds erg belangrijk voor ons om de lokale markt te voorzien van blauwe bessen. Ik hoop dat dit product zal worden gewaardeerd en dat de vraag in Georgië net zo snel zal stijgen als in Europa," zei hij. Vanrik Argo werd opgericht in 2011. Het bedrijf is eigendom van een bessenplantage van 50 hectare in Laituri.

De minister van landbouw van Georgië zei dat het project zou zorgen voor een verhoging van de exportcapaciteit. Toch is het ware doel om lokale bedrijven en de agrarische sector in het algemeen te steunen.
Het zal ongeveer $ 6.7 miljoen (€ 5.990.000) kosten om het project uit te voeren. Het Partnership Fund zal $ 2,2 miljoen (€ 1.967.000) bijdragen aan het project. In drie tot vijf jaar zal het fonds het project verlaten. Als er succes is geboekt, zal de PF een partner als vervanging zoeken, waardoor het project gesteund blijft worden.

Functionarissen zeggen dat er ongeveer 400 werknemers nodig zijn. Hiervan zullen er ongeveer 100 een fulltime contract krijgen en 300 zullen een seizoensgebonden aanstelling krijgen. In eerste instantie zullen er 150 mensen worden tewerkgesteld. Het minimumsalaris van het personeel zal 400 GEL (€ 166,49) per maand bedragen.

De ondersteuning van de landbouwsector in Georgië was een onderdeel van de strategie van de regering. Het is het tweede project dat de PF heeft uitgevoerd in de agrarische sector. "Door het ondersteunen en uitvoeren van dergelijke projecten, dragen we bij aan de versterking van de agrarische sector en de economie in het algemeen. Dit zal weer een succesvol project worden van het Partnership Fund," meldt de directeur Irakli Kovzanadze.
Hij zei dat het fonds ook een belangrijke rol zal spelen bij het bevorderen van de Georgische producten in het buitenland.

De minister van landbouw meldt dat bessen een goed voorbeeld zijn van hoe de agrarische sector de economie zou kunnen stimuleren. "Het opzetten van een bessenplantage is zeer gunstig om twee redenen. In Georgië is er een gebrekkig evenwicht op de export/import statistieken. Daarnaast is de Guria-regio een erg arm gebied met zeer lage economische activiteiten. Deze regio heeft echt onze steun nodig", zei Danelia.

"Er is ook nog een derde reden. We kunnen hiermee namelijk onze exportmarkten diversifiëren. We weten waarmee Oekraïne momenteel wordt geconfronteerd en Oekraïne is onze handelspartner. We zien hoe deze processen ook onze exportcapaciteit, economie en onze valutawaarde beïnvloeden." zei hij.

Het project werd ondersteund door het Duitse Agentschap voor Internationale Samenwerking GIZ, Khalik Bank (een dochteronderneming van de naamloze vennootschap Halyk Bank van Kazachstan) en GPI Holding verzekeringsmaatschappij, die lid is van het Weense Insurance Group.
Publicatiedatum: