Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Gerard van Loon, The Greenery: "Je kunt nieuwe rassen niet zomaar voor de klok zetten"

Plant Science zet zachtfruitrassen via licentiehouders in clubconcepten op de markt

Tholen - Het Californische veredelingsbedrijf Plant Sciences Inc (PSI) is gespecialiseerd in de ontwikkeling van aardbeien-, frambozen, blauwe bessen en bramenrassen en levert hybride zaden voor artisjokken. Het bedrijf is in tal van landen vertegenwoordigd, waarbij het op exclusiviteitsbasis door middel van clubconcepten samenwerkt met grotere afzetpartijen. Zo wordt op de Britse markt samengewerkt met Total Berry, in Spanje met SanLucar en Surexport en heeft het met The Greenery een exclusiviteitsovereenkomst gesloten voor rassen in de Benelux.



"Plant Sciences is een relatief kleine club, bestaande uit zo'n zestig mensen. Ons hoofdkantoor staat in Watsonville (Californië). We hebben één agronoom in dienst zelf. Samen vormen we een team, waarbij we in Europa en Afrika ondersteund worden door een aantal agenten", vertelt Daniel de Vogel. "Een aantal afzetpartijen hebben zich ingekocht en krijgen het eerste recht om nieuwe rassen te beproeven. Het voordeel is dat deze bedrijven heel dicht bij de rassenontwikkeling staan, waarbij de veredelaars direct contact hebben met degene die in contact staat met de afzet."

Kroonjuweeltjes
Het proces van kruising tot het ras commercieel wordt, duurt zo'n zeven tot tien jaar. Geduld is dus een vereiste voor het bedrijf dat in de loop der jaren al verschillende kroonjuweeltjes op de markt heeft gebracht. Wat te denken van het ras Victory dat vanwege shelf life en goede smaak voor de Spaanse klanten de markttoegang naar Scandinavië mogelijk maakte. Ook het ras Splendor komt uit de stal van Plant Sciences. "Dit aardbeienras is groot geworden door gaten te vullen waarin bestaande rassen voor de markt niet meer voldeden. Voor telers was het relatief eenvoudig om op dit ras over te schakelen omdat met hetzelfde teeltrecept een betere prestatie geleverd kreeg. Dit creëerde automatisch een grote vraag naar plant materiaal" Zijn persoonlijke favoriet? Dat is voor Daniel nog een nummer, te weten 2034. "Dit ras hebben we in Spanje staan en is echt heel erg lekker en blinkt daarnaast uit in uniformiteit, shelf life en productie."


Nummer 6.2034

Waar over de kwaliteit van de Spaanse aardbeien nogal eens werd bediscussieerd de afgelopen jaren, zie je volgens Daniel dat het gewasmanagement van bedrijven de afgelopen jaren enorme stappen heeft gemaakt. "Het stikstofgebruik en teveel aan water, in combinatie met een verkeerd plukschema, gaven in het verleden nog wel eens de nodige problemen. Je ziet een ontwikkeling naar productievere rassen met een verbeterde smaak en shelf life. Zo hebben we een aantal frambozenmarkten ontwikkeld met een verbeterde plukprestatie en productiviteit. Wij richten ons hiermee op de exclusievere markt. Je ziet dat de telers absoluut bereid zijn om te betalen voor een premium-ras, mits hun dit een overduidelijk voordeel oplevert richting hun afzet. Op dit moment zetten we qua veredeling onder meer fors in op de grotere frambozen."

Naast Spanje zie je de laatste jaren ook de zachtfruitteelt in omliggende landen zich hard ontwikkelen. Een voorbeeld is de teelt in Marokko. "Maar onze clubpartner SanLucar doet ook veel in Tunesië en in de winterperiode worden er voornamelijk veel frambozen in Kenia en Zuid-Afrika geteeld. Voor de Egyptische markt zijn wij niet actief en zien we andere landen die beter potentieel bieden" vertelt Daniel. De toenemende aardbeienteelt onder glas in Nederland heeft niet zoveel impact op het werk van PSI. "Die teelt bestaat op dit moment vooral uit juni-dragers, waar een voorkeur bestaat qua specifieke smaak van Elsanta en Sonata. Wel verwacht ik dat er een verschuiving zal komen naar doordragers, omdat die teelt in combinatie met junidragers goedkoper zou kunnen zijn."



The Greenery
The Greenery heeft al acht jaar een samenwerkingsverband met PSI, waarbij het de exclusiviteit heeft op aardbeien-, frambozen- en bramenrassen in de Benelux. Volgens Sourcing Manager Fruit Gerard van Loon biedt deze samenwerking de mogelijkheid om een link te leggen tussen rassen die rendabel te telen zijn voor de teler en die ook nog eens bieden wat de markt vraagt. "Wil je met nieuwe zachtfruitrassen succes hebben, dan moet je ze gefaseerd met een concept op de markt brengen. Je kunt ze niet zomaar voor de klok zetten en kijken hoe er op gereageerd wordt. Dat zie je met bijvoorbeeld Sonata, die men in België maar moeilijk voor het voetlicht krijgt, terwijl het bij ons een succes is."

Greenery opereren we wereldwijd en daarbij ligt de teelttechnische kennis in Nederland op een hoog niveau. Daarmee zijn we voor PSI een goede partner. We hebben veel contact, waarbij het natuurlijk ideaal is dat ze met Daniel een afvaardiging in Nederland hebben", vertelt Gerard. "Wij hebben de exclusiviteit van de rassen van PSI voor de Benelux. Zien we na twee à drie jaar proefdraaien toch onvoldoende voordelen ten opzichte van de bestaande rassen, dan halen we de exclusiviteit eraf en wordt het ras vrijgegeven. Als Greenery is ons streven om niet af te wachten, maar vooraan te staan met dit soort ontwikkelingen."


Triumph

Internationalisering

"We proberen de samenwerking te internationaliseren met de PSI partners. Een leuk voorbeeld is de samenwerking met de Spaanse producent Surexport, ook licentiehouder van PSI, dat sinds enkele jaren ook een verkoopkantoor heeft in ons pand in Breda. Dat levert nu al logistieke en commerciële voordelen op", vertelt Gerard. Rassen van PSI waar veel Greenery-telers mee werken zijn onder meer het aardbeienras Triumph, een wat hardere aardbei die met name wordt geleverd aan de specialere markten, het frambozenras Grandeur dat inmiddels het belangrijkste ras geworden is voor de frambozentelers van The Greenery en het bramenras Incentive. "Veredelen wordt steeds meer maatwerk. Het is een continue proces om te komen tot een ras dat het juist vroeg of laat in het seizoen goed doet. Houdbaarheid, smaak, grootte, het zijn allemaal afwegingen om materiaal neer te zetten. Hoog op ons wensenlijstje staat een grote, nog smaakvollere framboos, die rendabel te telen is en goed houdbaar blijft in het schap."

Voor meer informatie:
Daniel C. de Vogel
Plant Sciences Inc.
Mob: +316 21151479
dcdevogel@plantsciences.com
www.plantsciences.com
 
Gerard van Loon
The Greenery
Sourcing Manager Fruit
Mob: +316-29555202
g.vanloon@thegreenery.com