Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zorgen over douanecapaciteit pootgoedcontroles

“Armenië en Turkije kunnen Grieks steenfruit niet vervangen”

De Poolse appeltelers hopen dat, als de Russische grenzen weer open gaan, hun marktaandeel gelijk zal blijven aan hun positie voor de boycot. Volgens de Griekse exporteursvereniging zijn Armenië, Turkije en Iran niet in staat om het wegvallen van Grieks steenfruit op de Russische markt op te vangen. Siberische zachtfruittelers zijn blij met het wegvallen van hun grootste concurrent: Pools zachtfruit. Sinds het einde van de Sovjet Unie is het volume zachtfruit sterk gedaald. Volgens de telers kunnen ze de productie vergroten als de boycot nog een paar jaar aanhoudt. In Russische supermarkten is het aandeel binnenlands product nog altijd te klein, aldus de Russische retailorganisatie. De aardappelteelt in Rusland loopt mogelijk vertraging op. De Russische Aardappel Unie denkt dat het aantal controlepunten van de douane te weinig is, zeker als naast Nederland, Duitsland en Finland ook Engeland, Schotland en Polen pootgoed mogen exporteren. Uit onderzoek van de mededingingsautoriteit blijkt dat de prijsstijgingen in Russische supermarkten niet veroorzaakt worden door prijsafspraken, maar door de economische omstandigheden.

Poolse appelsector hoopt op herstel export
Tijdens een persconferentie sprak Miroslaw Maliszewski, hoofd van de Poolse Fruittelersvereniging, de hoop uit dat de exportvolumes naar Rusland weer op het niveau van voor de boycot uitkomen. Ook vertelde hij dat de campagne 'An apple a day' positieve resultaten heeft opgeleverd. De campagne werd in verschillende Europese landen uitgerold. In deze landen steeg de vraag naar de Poolse appelen, aldus Miroslaw.

Polen eten meer appelen
Tien jaar geleden consumeerden Polen gemiddeld 23 kilo appelen per jaar. In 2013 was dit gedaald naar 14 kilo, maar volgens schattingen van de sector is de consumptie in 2014 met 20% gegroeid. Met name in de eerste maanden na de boycot steeg de appelconsumptie. Er werden groeicijfers van 30-40% genoteerd voor een retailer en de verwachting is dat de groei zal doorzetten.

"Armenië en Turkije kunnen Griekenland niet vervangen"
Volgens het hoofd van de Griekse exporteursvereniging Georgios Frangistas zijn Armenië en Turkije niet in staat om de door de boycot weggevallen Griekse export op te vangen. "Griekenland was goed voor 23% van de Russische perzikimport. Het is onwaarschijnlijk dat zo'n volume opgevangen kan worden door Turkije, Armenië en Iran," zei Georgios tegen de Armeense nieuwssite news.am, "aanvullende leveranciers zullen nodig zijn." Volgens hem zou het Griekse perzikenseizoen, dat in eind oktober begint, nauwelijks lijden onder de boycot. Het steenfruit kan langere tijd opgeslagen worden. Georgios maakt zich meer zorgen over het aardbeienseizoen dat eind februari begint.

Siberische bessentelers profiteren van boycot
De Siberische coöperatie Sady Baraby ziet kansen op de Russische markt dankzij de boycot. Waar het bedrijf eerder concurreerde met Poolse zachtfruitexporteurs, is die concurrentie weggevallen nadat Rusland de grenzen sloot voor Europese producten. Het Siberische zachtfruit heeft doorgaans geen goede concurrentiepositie op de Russische markt. "Ten tijde van de Sovjet Unie oogstten we tot 40 ton per jaar. Nu staat dit volume op 12 ton. Het is mogelijk om weer op het oude volume uit te komen, mits de boycot nog drie tot vier jaar duurt," aldus de Siberische coöperatie.

Mogelijk problemen met pootgoedimport Rusland
De directeur van de Russische Aardappel Unie, Alexey Krasilnikov, uitte onlangs zijn zorgen over de situatie op de pootgoedmarkt. Na een boycot die in 2013 werd ingesteld, ging vorig jaar de grens weer gedeeltelijk open voor Europees pootgoed. Het pootgoed moet aan strikte fytosanitaire eisen voldoen en mag alleen ingevoerd worden via drie tijdelijke opslaglocaties (deze zijn te vinden in de regio's Smolensk, Bryansk en Shushary Leningradsky). "Drie locaties is te weinig," zei Krasilnikov tegen fruitnews.ru. "Op dit moment mogen Duitsland, Nederland en Finland pootgoed exporteren. In de toekomst komen daar waarschijnlijk Engeland, Schotland en Polen bij. Of deze tijdelijke opslaglocaties voldoende capaciteit hebben of dat de teelt vertraging oplevert, is nog niet duidelijk."

Ilya Yakubson: Te weinig Russisch product in supermarkten
Het aandeel van Russische producten in het retail-assortiment is niet zo groot als gewenst, zei Ilya Yakubson, hoofd van de overkoepelende Russische retailorganisatie en directeur van supermarktketen Dixy. Voor grote winkelformules is 10% van het assortiment van Russische bodem. Bij conveniencewinkels is het aandeel hooguit 2%, aldus Yakubson. Volgens de retailorganisatie zijn er weinig nieuwe afspraken gemaakt. De meeste deals waren al gesloten voor de boycot.

Wetsvoorstel om import te beperken
Leden van het Russische parlement, de Doema, hebben een wetsvoorstel ingediend dat retailers verbied direct importproducten te kopen. Volgens de indieners is het onwenselijk dat retailers geïmporteerde producten verkiezen boven Russische producten. Voor de Russische retail zou het vaak niet rendabel zijn om samen te werken met binnenlandse producenten, zelfs als ze betere voorwaarden en prijzen bieden. De initiatiefnemers van het wetsvoorstel zeggen niet de netwerken van de retail te willen schaden, maar het aandeel Russisch product in de winkelschappen te willen verhogen.

Russisch ministerie presenteert oogstramingen
Het Russische Ministerie van Economische Zaken voorspelt een stijging in de aardappel en groente oogst dit jaar. Het ministerie raamt de groei op respectievelijk 0,4 en 0,8 procent. Voor aardappelen betekent dat een volume van 31,2 miljoen ton.

Geen kartelvorming Russische retail
Uit het onderzoek van de Russische mededingingsautoriteit blijkt dat er geen sprake is van kartelvorming achter de stijgende voedselprijzen in Rusland. Volgens het onderzoek zijn de stijgende prijzen te wijten aan de boycot. Ook de waardedaling van de roebel ten opzichte van de dollar deden de prijzen stijgen.

Zaadtekort op de Krim
Het ministerie van Landbouw van de Krim heeft toegegeven dat er een tekort aan zaad- en plantmateriaal is. Knelpunt is vooral de logistiek, waar problemen zijn met de verscheping en hogere prijzen gevraagd worden. Ook het kredietsysteem op het eiland functioneert nog niet optimaal. De minister zegde miljoenen toe ter compensatie van de aankoop van hoogwaardig zaad.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.