Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Door koud weer opbrengsten iets lager dan vorig jaar

Kwaliteit paprika's Almería stabiel

Ieder voorjaar besteedt Enza Zaden in haar Pepper News aandacht aan de paprikateelt in de regio Almería. Vorig jaar viel op dat de weersomstandigheden zeer gunstig waren voor de paprikatelers. De planten hadden een goede gezondheid in een hoge plantbelasting van goede kwaliteit. Daarnaast waren veel telers van plan hun teelt langer door te trekken en geen meloenenteelt na de paprika's te zetten. Dit in verband met een agressief virus in de regio in komkommers en meloenen.



Onlangs heeft een aantal vertegenwoordigers van Enza Zaden een bezoek gebracht aan Almería. Daar constateerden zij dat het areaal paprika in Almería redelijk stabiel is gebleven ten opzichte van vorig jaar (ca. 7.500ha). De vitaliteit van de gewassen in de winter is de laatste jaren goed te noemen. Een van de redenen hiervoor zijn de steeds betere rassen voor deze ongestookte teelten. Een ander belangrijk aspect is het succes van de geïntegreerde bestrijding, die veel minder belastend is voor het gewas dan de chemische bestrijding van vroeger.

Afwijkingen
Ook op dit moment dus overwegend gezonde gewassen, maar toch gaat het teelttechnisch niet zo goed als vorig jaar. De temperaturen zijn al de hele winter lager dan vorig jaar. Tijdens de laatste zetting afgelopen november en december heeft die temperatuur duidelijk een rol gespeeld. Er hangen minder jonge vruchten aan de plant dan vorig jaar en de vruchten die er wel hangen, hebben vaak afwijkingen in vorm of schapenkoppen. Überhaupt is de plantbelasting lager doordat het zetten eerder is gestopt. Half januari was de meest voorkomende plantbelasting ca. 17 vruchten/m2. Het vruchtgewicht lag bij de meeste rassen ruim boven de 200 gram.



Meloenenteelt na paprikateelt
De verwachting is dat dit jaar veel telers zullen kiezen voor een meloenenteelt tussen de twee paprikateelten in. De problemen met het virus zijn vorig jaar meegevallen en de prijs van meloenen was goed. Helemaal uit de markt is Spanje nooit (zie figuur 1), omdat Almería niet het enige productiegebied is. De regio Murcia (2000ha) bijvoorbeeld valt grotendeels samen met het Nederlandse seizoen.

Voor meer informatie:
Enza Zaden
Haling 1E
1602 DB
Enkhuizen
T: +31 (0)228 350 100
F: +31 (0)228 315 960
E: info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl
Publicatiedatum: