Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tengelmann start in Rusland met Plus discountwinkels

Rusland opent grenzen voor Moldavische appel

Moldavië exporteerde vorig jaar meer druiven naar Europa dan in 2013. Voor het komende seizoen wil Moldavië dit volume nog verder vergroten. Rusland opent de grenzen voor Moldavische appelen. Daarmee komt er een einde aan de boycot van Moldavische appelen die ruim een half jaar duurde. Het gaat om een proefperiode. De prijzen voor Servische Idared appelen in Moskou dalen doordat er minder vraag is naar de relatief duurdere appel. En de discounter Plus, onderdeel van Tengelmann, bestormt de Russische markt. De keten wil in de komende jaren 150 filialen openen in Midden-Rusland.



"Bestendige groei" voor agrifood sectoren
Het Economisch Bureau van de ABN AMRO verwacht een "bestendige groei" voor het Nederlandse agrifood-complex, dat blijkt uit een rapport van de bank. Volgens de bank zet de economische groei in 2015 en 2016 door, maar profiteert het agrifood-complex minder van deze groei omdat de sectoren beperkt afhankelijk is van economische groei. De export is een belangrijkere groeimotor voor de sectoren. In de eerste helft van dit jaar verwacht de bank dat de Russische boycot de sectoren nog parten zal spelen, maar wordt toch een lichte groei verwacht. De zwakkere positie van de euro kan de export een boost geven.

Moldavische druivenexport naar EU gestegen
Met een geëxporteerd volume van 12000 ton druiven naar de EU in 2014 is de Moldavische export zes keer groter dan in 2013. Ook werd met dit volume een record gehaald. In totaal exporteerde het Oost-Europese land 51000 ton druiven, waarvan, naast de export naar de EU, 29000 ton naar Rusland, 8000 ton naar Wit-Rusland en 2000 ton naar andere landen. De Moldavische druivensector is positief over de mogelijkheden voor de komende jaren. Ondanks een Europees quotum van 10000 ton werd een extra 2000 ton geëxporteerd onder invoerrechten. Voor volgend jaar wil Moldavië het exportquotum verhogen, aangezien verschillende nabijgelegen landen de import van Moldavische druiven in de afgelopen jaren vergroten.

Rusland opent grenzen voor Moldavische appelen
De Russische fytosanitaire dienst heeft vanaf vandaag de grenzen geopend voor Moldavische appelen. Het gaat om een proefperiode. Moldavische groenten en fruit worden sinds 21 juli 2014 geboycot.

Advies over transparantie Oekraïense landbouwmarkt
Om de markt voor landbouwgrond in Oekraïne transparant te maken, is de hulp van Nederlandse en Litouwse deskundigen ingeroepen. Corruptie kan al in het stadium van wet- en regelgeving tegengegaan worden. Volgens de Litouwse experts zijn openheid en transparantie vooral in de besluitvormingsfase. Tijdens een seminar kregen Oekraïense deskundigen casussen voorgelegd. Voorbeelden van transparantie zijn het online veilingensysteem in Litouwen en de onafhankelijke persoon, die in Nederland de taxatie uitvoert.

Servische Idared goedkoper in Moskou
Na eerdere berichten van Fruit-Inform over stijgende prijzen voor Servische appelen zijn er ook berichten die het tegendeel beweren. Zo zouden Idared appelen uit het Balkanland deze maand 5-7% goedkoper geworden zijn. Exporteurs zijn bereid te exporteren voor een prijs van 70-84 cent per kilo. Dat is nog altijd 15% meer dan vorig jaar. De dalende prijstrend valt samen met de economische ontwikkelingen in Rusland. Russen hebben minder te besteden, waardoor relatief dure appelen moeilijk verkocht worden.

Stavropol tekent contracten tijdens Grüne Woche
Tijdens de Grüne Woche in Berlijn heeft de Russische regio Stavropol goede zaken gedaan. De regio tekende bijna de helft van de in totaal 14 contracten ter waarde van 102 miljoen euro die tijdens de beurs getekend werden. De contracten met vertegenwoordigers uit Nederland, China en Duitsland gaan over apparatuur en bouwmateriaal voor tuinkassen, de bouw van een rozenkwekerij, opkweken van jonge planten op verschillende ondergronden en een kalkoenfokkerij en –slachterij.

Vilmorin verwacht omzetdaling Oekraïne en Rusland
Het Franse zaadbedrijf Vilmorin verwacht dat de verkopen in Oekraïne en Rusland dit jaar zullen teruglopen door de financiële situatie van beide landen. Vilmorin is de vierde grootste zaadveredelaar ter wereld met een omzet van meer dan een miljard euro per jaar. Vilmorin maakt zich vooral zorgen over de handel in zonnebloempitten en mais.

Tengelmann start in Rusland met Plus discountwinkels
Nadat de winkelketen verdween uit Centraal-Oost-Europa (Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Griekenland, Roemenië en Bulgarije) tussen 2007 en 2010, keert Tengelmann's Plus discountwinkel terug en lanceert het haar eerste winkel in Rusland. Met een investering van € 500 miljoen is Tengelmann van plan om ongeveer 150 Plus-winkels in Centraal-Rusland te openen in de periode tot 2020. De eerste drie winkels zullen in Kaluga, Tula en Podmoskovye worden geopend. De supermarkt is van plan om ongeveer 10 winkels te openen in de regio Tula. Verdere winkelopeningen zijn gepland in Tver, Nishnyi Novgorod en Pushkino. Plus biedt ongeveer 2.500 producten aan, waaronder verse producten, gezondheids- en schoonheidsproducten. Daarnaast verkoopt het ook non-food artikelen, zoals speelgoed en kleding.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.