Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers hebben nog 730.000 ton consumptieaardappelen vrij te verkopen

Bureau Aardappelmarkt Informatie van de Brancheorganisatie Akkerbouw heeft zoals gebruikelijk een telefonische opbrengst- en voorraadmeting enquête gehouden onder consumptieaardappeltelers. De ondervraagde bedrijven zijn aselect getrokken uit het meest actuele bestand van de landbouwtelling. Alle relevante aardappeltelers maakten dan ook kans op benadering door de onafhankelijke interviewers. De enquête is in 4 dagen rondom peildatum 15 februari uitgevoerd en verwerkt door bureau Environs. De geschatte totale bruto opbrengst is ruim 3,9 miljoen ton consumptieaardappelen en daarvan was rond 15 februari nog 18% vrij te verkopen. Het gaat om circa 730.000 ton. 

De marktschattingen zijn gebaseerd op de reacties van 415 aardappeltelers met elk minstens 2 hectare en samen 8.114 hectare consumptieaardappelen in 2014. Dat komt overeen met 11% van het totale areaal consumptie aardappelen vanaf 2 hectare. Circa 99% van het totale areaal consumptieaardappelen in Nederland is in 2014 geteeld op bedrijven met meer dan 2 hectare consumptieaardappelen. De data zijn herwogen en geprojecteerd om een goede afspiegeling van regio en bedrijfsareaal te vormen, waarna de uitkomsten representatief zijn voor alle 5.823 Nederlandse bedrijven met minstens 2 hectare consumptieaardappelen in 2014. Met betrekking tot opbrengsten en areaal is waar mogelijk en ter controle ook gebruik gemaakt van andere onafhankelijke bronnen. 

De geschatte totale bruto opbrengst is ruim 3,9 miljoen ton consumptieaardappelen op een totaal areaal van 73.500 hectare. Medio februari 2015 is van de totale bruto opbrengst 2,7 miljoen ton afgeleverd. De tarra in de tot nu toe afgeleverde tonnen bedraagt volgens de telers gemiddeld bijna 10%. Van de naar schatting 1,25 miljoen ton die medio februari nog in bewaring ligt, is 0,52 miljoen ton al wel verkocht maar nog niet afgeleverd. De resterende 0,73 miljoen ton oftewel 18% van de totale bruto opbrengst is nog niet door een afnemer vastgelegd. 

De hoeveelheid nog vrije aardappelen in de schuur is daarmee zowel absoluut als relatief hoger dan medio februari vorig jaar toen de hoeveelheid nog 'vrij' te verkopen aardappelen ingeschat werd op 0,54 miljoen ton. De gemiddelde hoeveelheid nog vrije aardappelen over de afgelopen 5 jaar medio februari bedraagt echter 0,81 miljoen ton. Van alle consumptieaardappeltelers heeft op de peildatum nog 31% vrije aardappelen, dus nog niets of niet alles verkocht. 10% van alle telers heeft nog helemaal niets verkocht. De tarra op de nog vrije aardappelen in de schuur wordt medio februari geschat op gemiddeld 11%.

bron: Bureau Aardappelmarkt Informatie, 
Publicatiedatum: