Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: Siberische koudegolf beinvloedt groentenproductie

De Siberische koudegolf die Spanje begin februari bereikte, resulteerde in de provincies Almeria en Granada in temperaturen tussen de 0 ° C en 10 ° C. De koudegolf arriveerde ook in Noord-Afrika, die ook onder de impact leed.

In Andalusië registreerde ambtenaren een daling van de tomatenprijs; met een gemiddelde van 0,60 euro per kilo. In de regio van La Cañada en Nijar lijken de lage temperaturen geen invloed op de gewassen te hebben, aangezien de producenten de nodige beschermingsmaatregelen hadden getroffen. In andere gebieden in het binnenland, vooral die met verouderde voorzieningen, is de impact groot geweest.

Lage temperaturen kunnen physiopathies veroorzaken: een gebrek aan consistentie, de kleur en vatbaarheid voor schimmelgroei. De export op de Europese markten werd echter niet onderbroken door hevige sneeuwval, zowel in de noordelijke helft van Spanje als in geheel Europa. De productie wordt geraamd tussen de 40-50% van de totale verwachte productie dit seizoen; een lichte daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tot januari kostte een kilo tomaten gemiddeld 0,60 euro; in vergelijking met 0,53 euro per kg in het seizoen 2013/14.

Paprika
Paprika zag een lichte prijsstijging; de gemiddelde prijs bedraagt 0,75 euro per kilo. De vroegste paprikarassen zijn aan het eind van hun productieve cyclus, terwijl de latere doorgaan tot april of mei. Een breed scala van rode paprika's uit zowel oude als nieuwe gewassen delen momenteel de markt. De gemiddelde prijs bedraagt ​​0,60 euro per kilo; in vergelijking met 0,70 euro per kilo vorig seizoen, terwijl het totaal verhandelde volume is toegenomen met 5-10%.

Komkommers
De prijzen van komkommers zijn aanzienlijk toegenomen; een gemiddelde van 0,64 euro per kilo. De Siberische koudegolf heeft de Nederlandse komkommers sterk beïnvloed. Er kwam een abrupt einde aan de eerste productie. In cumulatieve termen wordt de productie uit Andalusië tot eind januari geraamd tussen de 60-65% van het seizoenstotaal, gelijk aan het percentage in dezelfde periode van vorig seizoen. De gemiddelde prijs bedraagt ​​0,41 euro per kilo; in vergelijking met 0,50 euro per kilo vorig seizoen.

Courgettes
Courgetteprijzen zijn stabiel, met een gemiddelde van 2,12 euro per kilo. Er zijn weinig veranderingen waargenomen tijdens de zesde week van het jaar. De volumes in Almeria laag blijven. Marokko is nog steeds lijdende onder de gevolgen van de hevige regens, in de maand november, die vele plantages schade toebracht. De totale productie in de maand januari is iets hoger dan vorig jaar, terwijl de gemiddelde gecumuleerde prijs 0,75 euro per kilo bedraagt; in vergelijking met 0,80 euro per kilo van vorig seizoen.

Aubergines
Aubergineprijzen zijn gedaald tot een gemiddelde van 0,78 euro per kilo. De hoge prijzen in de afgelopen weken hebben geleid tot een lagere vraag van de consument en dus tot een daling van de oorspronkelijke prijzen. Desalniettemin blijven aubergines zeer winstgevend. De totale productie in januari wordt geraamd op 5-8% hoger dan vorig seizoen. Deze toename heeft geresulteerd in een gemiddelde prijs van 0,37 euro per kilo; aanzienlijk lager dan vorig seizoen.

Groene bonen
Sperziebonen noteerde de hoogste gemiddelde prijs van 2 tot 8 februari met 2,87 euro per kilo. Het gewas is gevoelig voor lage temperaturen, in combinatie met de geleidelijke voltooiing van de oogst van de herfstgewassen, wat resulteerde in lagere productievolumes en een aanzienlijke stijging van de oorspronkelijke prijzen. De productie van Andalusië wordt in het seizoen 2014/15 geraamd op een waarde die tussen de 10-20% kleiner is dan vorig seizoen. De gemiddelde prijs bedraagt momenteel ​​1,67 euro per kilo; 31 cent meer dan de gemiddelde prijs van vorig seizoen.

Marokko
De gemiddelde prijs van Marokkaanse tomaten, geëxporteerd naar de EU, was 84,93 euro per 100 kilo. Dit weerspiegelt een waardeverlies voor de tweede opeenvolgende week. De totale omvang van geëxporteerde Marokkaanse tomaten, met de bestemming EU, wordt geraamd op 11.652 ton; een daling van 16% ten opzichte van de vorige week.

Tijdens de maand februari heeft Marokko een EU-exportquotum van 42.150 ton. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar wordt er een stijging van 32% verwacht. De Marokkaanse courgette-export naar de EU wordt tijdens week 6 geraamd op 1509 ton, tegen een gemiddelde prijs van 229,35 euro per 100 kilo. De gemiddelde prijs bleef vrijwel onveranderd voor de tweede opeenvolgende week, terwijl het geëxporteerde volume 12% hoger was dan in de voorgaande week. Echter, een vergelijking met dezelfde periode van vorig seizoen leidt tot een daling van het volume met ongeveer 50%.

Bron: Valencia Fruits

Publicatiedatum: