Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stof uit rode druiven kan vet verbranden

Rode druiven zouden mensen met zwaar overgewicht in de toekomst kunnen helpen bij het afvallen, wanneer bevestigd wordt wat Amerikaanse onderzoekers onlangs bij proeven met muizen en menselijke cellen hebben ontdekt. Zij hebben proeven gedaan met de druivensoort 'Vitis rotundifolia Michx' (Muscadine druif), die uit het zuiden van Noord-Amerika stamt. Daarbij waren de onderzoekers met name geïnteresseerd in één inhoudsstof van de druivensoort: ellaginezuur. De onderzoekers hadden in oudere onderzoeken gezien dat dit bestanddeel, getest in verschillende doseringen, de vetmassa bij muizen met meer dan 25 procent verminderde en de suikerstofwisseling verbeterde. Ellaginezuur vertraagt de groei van vetcellen en ook de vorming van nieuwe vetcellen wordt afgeremd. Bovendien wordt de stofwisseling van vetzuren in de levercellen verhoogd.

Voor het onderzoek werden muizen 15 weken lang met drie verschillende soorten voer gevoerd: één soort met weinig vet, één soort met een hoog vetaandeel en één soort met een hoog vetaandeel en een toevoeging van 0,4% muscadine-druivenextract. Omgerekend naar de mens zou dit anderhalf kopje Muscadine druiven per dag betekenen. De muizen, die het vette voer kregen, ontwikkelden symptomen van een vervette lever en diabetes. De muizen,die echter de muscadine-toevoeging kregen, hadden minder vet in de lever en een lagere bloedsuikerwaarde.

"De plantenstoffen zijn geen wondermiddelen", waarschuwt onderzoeker Neil Shay. Optimistisch is hij echter wel: "Door de verhoging van de vetverbranding, vooral in de lever, kunnen de plantenstoffen de leverfunctie bij mensen met overgewicht verbeteren."

Publicatiedatum: