Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
financieel directeur Martin Riemens: eigen teelt, pakstation en opslag

Van Oers teelt in Senegal uien voor lokale markt

In Senegal startte Van Oers United een bijzonder project. Het lokaal telen van uien voor de lokale markt vormt niet alleen een bijdrage aan de werkgelegenheid, maar helpt Senegal ook in het streven naar zelfvoorziening. Martin Riemens, financieel directeur bij Van Oers vertelt op de site van RVO.nl over Van Oers Senegal.



Grote lokale markt
"Van Oers is in 2007 al gestart in Senegal. Daar worden in de winter sperziebonen geteeld voor de Europese markt. Om de grond vitaal te houden, moeten er tussendoor ook andere gewassen worden geteeld. Dat heet vruchtwisseling. Op die manier ontdekten we dat we ook uien kunnen telen in Senegal. We kwamen tot de conclusie dat er lokaal een grote markt voor uien is, die tot nu toe grotendeels uit het buitenland komen. Slechts een klein deel werd in Senegal geteeld tussen februari en juni. Met behulp van het PSI-programma van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) konden we de teelt opzetten en onder andere een pakstation financieren."

Succesvol project
Het project is inmiddels compleet gerealiseerd. Martin Riemens: "Het gaat erg voorspoedig. Er is een pakstation en een opslagloods. In het afgelopen jaar hebben we 40 hectare uien geteeld. We bieden onze vaste en tijdelijke krachten in Senegal nu meer werk, over een langere periode van het jaar. Dat betekent voor hen niet alleen meer inkomsten, we kunnen ze ook beter opleiden." Van Oers vindt het belangrijk bij te dragen aan de ontwikkeling van het land. Martin: "Naast werkgelegenheid bieden we ook kennis en innovatie. Zo voorzien we gewassen van water en gewasbescherming met behulp van een dripsysteem, dat gebruik maakt van grondwater en efficiƫnter is dan besproeiing."

Hulp van de ambassade
Zakendoen in Senegal gaat er totaal anders aan toe dan in Nederland. "Voor de start van dit project hadden we al de nodige ervaring opgebouwd in Afrika. In 2002 zijn we al gestart in Marokko. Senegal is een moeilijk land om zaken te doen. Dat komt bijvoorbeeld doordat landeigendom niet goed is geregeld. Zo is er geen kadaster buiten de grote steden. Ook moet je rekening houden met veel papierwerk rondom de haven bij import en export. Bij moeilijkheden hebben we veel hulp gehad van de lokale ambassade. Die wisten de juiste deuren voor ons te openen en verdienen daar echt een pluim voor," vertelt Martin.

Relatie met lokale bevolking
Als je onderneemt in het buitenland, is volgens Martin een goede relatie met de lokale bevolking essentieel: "Van Oers Senegal realiseert lokale projecten, zoals het aanleggen van waterleidingen voor omliggende dorpen of een bijdrage aan de gezondheidszorg. Daar gaat voor elke kilo export een klein bedrag naartoe. Dit soort dingen zijn belangrijk voor de relatie met de lokale bevolking. Je krijgt er veel steun voor terug. Mede dankzij die steun kunnen we vervolginvesteringen gaan doen. Van Oers ziet erg veel potentie in Senegal en is inmiddels ook gestart met een nieuwe boerderij."

Bron: RVO.nl
Publicatiedatum: