Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australië: Hepatitis A via diepvriesfruit

Oproepen voor strengere voedseletiketvereisten èn om plaatselijke producten te kopen, zijn deze week verspreid in de Australische media. Het terughalen van frambozen en andere bessen zorgde voor veel commentaar.
 
Het feit, dat deze bessen uit Chili en China kwamen, was extra zorgelijk. Australische voedselveiligheidsexperts bevestigen dat leveranciers verplicht moeten worden doorgelicht en dat Australië niet het eerste of enige land is met een uitbraak van hepatitis A via ingevoerde diepvriesbessen. "Net als in Europa en Noord Amerika heeft iemand even niet opgelet en de ziekteverwekker is door de mazen geglipt", zegt Richard Bennett, manager technologie van de Product Marketing Associatie voor Australië en Nieuw Zeeland (PMA-ANZ).

Volgens ASOEX (ASsOciatie EXport fruit uit Chili) zijn de Chileense bessen hoogstwaarschijnlijk door Chinese handelaars herverpakt: "De invoer van verse Chileense blauwe bessen èn van andere bessen is niet toegestaan op de Australische markt. Daarom is het onmogelijk, dat dit product direct uit ons land verstuurd zou zijn. China heeft zijn speerpunten in de behandeling en binnenlandse voedselproductie, maar er zijn internationale voedselveiligheidsstandaarden èn er bestaat een Australische voedselstandaardcode. De Australische voedselverwerkende industrie moet een voedselveiligheidsprogram toepassen en dat heeft te maken met de vraag of ik leverancier ben in Australië of in China."

"China is ook slechts éen van vele landen, waaruit Australië voedsel invoert, waar hepatitis A inheems is, " zegt Bennett. Bij een uitbraak kunnen de sporen meestal niet tot de bron worden teruggevonden. "Nauwkeurig vaststellen, welke producent, verpakker, verwerker ermee bezig was, ligt buiten het vermogen van de epidemiologen. Het niet kunnen terugvinden is geen probleem. Het kan betekenen, dat iemand die bewuste ziekteverwekker heeft "verhuisd" of onschadelijk gemaakt."

Het totale aantal gediagnosticeerde gevallen van hepatitis A, gelinkt aan de bessen staat op 9: in Victoria 3, in Queensland 4 en 2 in Nieuw Zuid Wales. Men verwachten een stijging. Het virus heeft een incubatietijd van 2-7 weken. De symptomen kunnen zijn: misselijkheid, koorts en vermoeidheid en na enkele dagen een gele huid en donkere urine.

Jonathan Eccles
Raspberries and Blackberries Australia
Phone: +61 407242757
Website: www.raba.com.au 

Richard Bennett
Produce Marketing Association for Australia and New Zealand (PMA-ANZ)
Phone: 0429329731
Website: www.pma-anz.com

Publicatiedatum: