Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
cluster van 500 hectare

"Belgorod kan Westland van Rusland worden"

Tholen - 500 hectare glastuinbouw moet er in 2020 in de Russische regio Belgorod staan. Daarmee moet het gebied ten zuiden van Moskou het "Russische Westland" worden. De regionale en de landelijke overheid stimuleren het plan om voedselproductie in de regio te ontwikkelen. Viktor Berko, van ontwikkelingsmaatschappij BlackEarth of Belogor'e, vertelt over de toekomst van de regio.



De regio Belgorod

Viktor Berko is een Russische projectontwikkelaar, betrokken in veel tuinbouwprojecten in en rond Belgorod. Hij promoot de mogelijkheden van tuinbouw in de regio aan nationale en internationale investeerders.

"Belgorod kan heel goed de kassenregio van Rusland worden", vertelt hij. "De Russische overheid heeft een programma opgezet waarmee de import van voedsel vervangen moet worden door eigen productie. Niet alleen goed voor de voedselveiligheid, maar ook voor de werkgelegenheid in de regio." Volgens Berko is Belgorod de meest geschikte regio van Rusland voor dit plan. "Er is genoeg land beschikbaar en voor de ontwikkeling van de tuinbouw zijn energiesubsidies, financieringsmogelijkheden en belastingvoordelen beschikbaar."

Klimatologische omstandigheden
"De klimatologische omstandigheden zijn perfect voor kasteelt. De regio is goed te bereiken per vliegtuig en met een rit van 9 uur zit je in Moskou", vertelt Berko, voor hij overgaat naar de financiƫle omstandigheden. "Er is water uit een geboorde put. Met belichting is het mogelijk hier jaarrond te telen en de elektriciteit is met 0,05 euro per kWh zeer betaalbaar. Ook gas kost maar 100 euro per 1000m3. De diesel komt op 0,5 euro per liter en land is te pachten voor 50 euro per hectare per jaar, bij contracten van 24 jaar."




Klimatologische omstandigheden in Belgorod


Projecten
De lokale overheid heeft plannen voor 500 hectare kas in 2020 en doet er volgens Berko alles aan om dit te realiseren. "Ook lokale ondernemingen worden uitgenodigd om hierin deel te nemen. Een aluminiumfabriek uit de regio bijvoorbeeld kan de kasconstructies leveren." Het gebied is opgedeeld in drie regio's: rond Vladimirovka is een stuk grond van 100 en een gebied van 138 hectare beschikbaar en rond Kotovo is 300 hectare beschikbaar.

In de afgelopen jaren zijn er al behoorlijk wat projecten gerealiseerd in de regio. AP Holland heeft 20 hectare staan en verwacht met 11 hectare uit te breiden. Certhon werkt momenteel aan 14 hectare. "De plannen voor nog een project, van 37,6 hectare, worden momenteel gemaakt. Het gaat om 4 fases van 9,4 hectare. En dit zijn nog maar enkele voorbeelden", vertelt Berko.


20 hectare kas, al in productie



Blauwdruk voor een kas van 8,2 hectare



Egaliseren op het stuk grond van 36 hectare

Voor meer informatie:
Victor Berko
chagro@bk.ru
www.greenhouse-projects.ru