Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Export EU niet minder, waarde wel gedaald

Rusland en Egypte laten dollar los

Rusland en Egypte zeggen binnenkort de dollar los te laten en de roebel en Egyptische pond te gebruiken in de handel. Ratingkantoor Moody's verlaagde de kredietwaardigheid van districten en bedrijven in Rusland. Onder andere Moskou en St Petersburg kregen een lagere waardering. In Rusland stijgen de prijzen onder invloed van de wisselkoers. Idared appelen uit Servië zijn 50% duurder en bananen stegen in een week 15% in prijs. Een supermarktketen besloot daarom de prijzen van essentiële voedingsmiddelen te bevriezen. In Europa lijkt de export in het algemeen niet te lijden onder de boycot. De volumes zijn niet verkleind, de waarde ligt wel lager.

De vredesbesprekingen in Minsk, die gisteren begonnen, hebben een nieuw staakt-het-vuren opgeleverd. Volgens de berichten zou Poetin druk hebben uitgeoefend op de separatisten om het akkoord te tekenen. Een paar punten uit het akkoord: de Russisch sprekende bevolking in het oosten van Oekraïne krijgen meer rechten, gevangenen worden uitgeruild en de OVSE gaat toezicht houden.


President Poetin (rechts) en de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi (midden) tijdens het staatsbezoek eerder deze week.

Rusland en Egypte laten dollar los
Volgens de berichten zullen Rusland en Egypte op korte termijn de dollar verruilen voor de roebel en de Egyptische pond in de handel tussen de twee landen. President Poetin wees in Egyptische media op de voordelen van handel in eigen valuta, zoals de afwezigheid van wisselkosten, directe betalingen en hogere transparantie tussen banken. Zeker voor de zwakke roebel zou het positief zijn als Egypte de roebel gebruikt. Maar politiek is de toenadering tussen Egypte en Rusland ook van belang. Egypte geldt al decennia als bondgenoot van de Verenigde Staten. Eerder deze week bezocht de Russische president zijn Egyptische ambtsgenoot. Poetin werd met open armen ontvangen in Caïro.

Rating Moskou en St Petersburg verlaagd
Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van Russische regio's en bedrijven naar beneden bijgesteld. Zo hebben Moskou en St Petersburg nu de ranking Baa3, een tree boven de junkstatus. De rating van de kredietbeoordelaars is belangrijk om op internationale kapitaalmarkten te kunnen lenen. Onder andere het rentepercentage is gebaseerd op de rating.

Nederland tweede handelsland Rusland
Ondanks de boycot en de politieke spanningen staat Nederland nog altijd tweede, direct achter China, op de ranglijst belangrijkste handelslanden van Rusland. Volgens de Russische ambassadeur in Nederland is er in de eerste 10 maanden van vorig jaar voor 63 miljard dollar verhandeld. Dat is vrijwel gelijk aan 2013. Nederland heeft een aandeel van 9,5% in de Russische buitenlandse handel. 80% van de handel bestaat uit energie.

Supermarkt bevriest prijzen
In reactie op de stijgende voedselprijzen kondigde Dixy Group, de derde retailer van Rusland, onlangs een prijsbevriezing aan van essentiële voedingsmiddelen. Het bericht kwam daags nadat bekend werd dat de inflatie in januari op 15% uitkwam.

Prijzen Idared +50%
De prijzen voor Servische Idared appelen ligt 50% hoger dan vorig jaar, aldus Russische groothandelaren. De prijzen liggen tussen de 50-60 roebel (67-80 cent) per kilo. Belangrijkste oorzaak is de devaluatie van de roebel. Servië heeft sinds de boycot de koppositie van belangrijkste appelleverancier overgenomen van Polen.
Ook bananen zijn fors duurder geworden, aldus Fruit-Inform. In een week stegen de prijzen met 15% naar 76-82 roebel (1,01-1,09 euro) per kilo. De devaluatie van de roebel is een oorzaak, maar ook de hogere prijzen in Ecuador door de seizoenswisseling daar. Daardoor liggen de prijzen 2,2 keer hoger dan vorig jaar.

Spar in zwaar weer
De Nederlandse supermarktketen Spar is actief op de Russische markt, maar verkeert in zwaar weer. De keten is geen prijsvechter, maar zoekt juist onderscheid in een ruim assortiment en service. In West-Siberië verkeert de supermarkt in zwaar weer en staan andere ketens klaar om de winkels over te nemen.

Meer Poolse appelen naar Kazachstan
In december 2014 importeerde Kazachstan 6000 ton Poolse appelen. Dat is 50% meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Sinds de boycot investeert Polen in de export naar Kazachstan. In totaal exporteerde het land tussen juli en december 22.000 ton appelen.

Export EU niet minder, waarde wel gedaald
De Russische importstop heeft de export van vers fruit en verse groenten uit de Europese Unie in z'n geheel genomen niet verkleind, maar de bijbehorende opbrengsten zijn wel duidelijk verminderd. Dit blijkt uit exportdata van Freshfel Europe. Van augustus tot november 2014 exporteerde de EU in totaal 1,77 miljoen ton verse groenten en vers fruit. In dezelfde periode een jaar eerder lag deze hoeveelheid nog op 1,75 miljoen ton. Terwijl de export naar Rusland met 90 procent afnam, verdubbelde de export naar Servië en Kazachstan. Aan Wit-Rusland werd zelfs 140% meer groenten en fruit geleverd en de export naar Egypte en Macedonië nam met ongeveer hetzelfde percentage toe. Jordanië vergrootte haar inkoophoeveelheid zelfs met 253 procent maar Indonesië stond aan kop: het land importeerde in de aangegeven periode 13.000 ton groenten en fruit, tegenover slechts 910 ton een jaar eerder. Dat betekent een stijging van 1332 procent, hoewel de volumes natuurlijk nog klein zijn. De waarde van de exportproducten daalde echter aanzienlijk. De export van verse groenten en vers fruit uit de EU bereikte volgens Freshfel van augustus tot november 2014 namelijk een totale waarde van 1,29 miljard euro. Een jaar eerder lag deze waarde op 1,52 miljard euro.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.