Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dreigend aardappeltekort voor Rusland

Tholen - Toen Poetin in de zomer van 2014 de boycot afkondigde, wist hij dat hij kon rekenen op een goede oogst. Lokale groenten en fruit waren volop beschikbaar en in het algemeen lukte het om nieuwe leveranciers te vinden in bijvoorbeeld China, Turkije, Israƫl, Marokko en het zuidelijk halfrond. Voor de komende maanden dreigt echter een tekort aan aardappelen.

Russen zijn echte aardappeleters. Volgens cijfers zou een Rus gemiddeld 130 kilo aardappelen per jaar eten en afhankelijk van welk onderzoek je bekijkt, groeit de consumptie in de komende jaren. Dankzij de goede oogst en de import uit onder andere Wit-Rusland kon Rusland de afgelopen maanden aan de aardappelvraag voldoen.

In de komende tijd raken de voorraadschuren in Rusland leeg en komt ook het einde van de voorraden in Wit-Rusland in zicht. Rusland zal zich waarschijnlijk richten op Noord-Afrikaanse landen voor de aardappelimport, maar daarmee zijn de problemen niet uit de lucht. In de eerste plaats sluiten de seizoenen niet goed op elkaar aan en is nog onduidelijk hoe deze gaten gevuld gaan worden. Daarnaast is de Noord-Afrikaanse aardappel doorgaans duurder dan de Russen gewend zijn. Russische retailers vrezen dat er tekorten zullen ontstaan of de prijzen nog verder zullen stijgen.

Zijn er andere mogelijkheden? Ja, het is bekend dat exporteurs uit Pakistan meer aardappelen in Rusland op de markt willen brengen. Pakistan heeft een marktaandeel rond de 6,9%. En in theorie kan Rusland de boycot op aardappelen uit Europa of uit een specifiek EU-lidstaat (tijdelijk) opschorten. Er waren onlangs geluiden dat Rusland dit zou overwegen, maar die plannen verdwenen ook weer in de ijskast.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.