Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
export zal dalen

Flinke stijging hardfruitoogst zuidelijk halfrond

WAPA verwacht voor 2015 een stijging voor zowel de appel- als perenoogsten in het Zuidelijk Halfrond.

Appelen
De raming voor de appeloogst 2015 laten een opmerkelijke stijging zien ten opzichte van vorig jaar. Dit wordt beïnvloed door Australië (+13%), Nieuw-Zeeland (+13%), Zuid-Afrika (+10%) en Brazilië (+6%). Geen van de landen toont een daling. Ook Argentinië en Chili verwachten een lichte stijging van respectievelijk 2 en 1%. De oogst van dit jaar wordt dan ook geraamd op 5,5 miljoen ton. Dit is 5% meer dan de oogst van vorig jaar en 2% meer als je kijkt naar de gemiddelde oogst tussen 2012 en 2014. Chili blijft de grootste appelproducent van het Zuidelijk Halfrond. In 2015 wordt een oogst van 1,7 miljoen ton verwacht. Brazilië staat op nummer 2 met een raming van 1,2 miljoen ton. Argentinië komt als derde met 907.000 ton en in Zuid-Afrika wordt een oogst van 874.000 ton verwacht. Men raamt dat de export zal dalen met 5%: 1,7 miljoen ton.

Peren
Als het gaat om peren verwachten telers uit het Zuidelijk Halfrond ook een toename ten opzichte van 2014. Er wordt gemeld dat de oogst van 2015 met 5% zal stijgen tot 1,6 miljoen ton. De meeste landen melden een stijging: Nieuw-Zeeland (+30%), Chili (+15%), Argentinië (+10%) en Australië (+4%). Alleen Zuid-Afrika verwacht een daling van 3%. Men verwacht dat er van peren 4% minder zal worden geëxporteerd: een volume van 752.638 ton. De volumes van Argentinië zullen mogelijk nog veranderen aangezien de hagel in februari 2015 nog impact zal hebben op de oogst.

Klik hier voor het volledige rapport
Publicatiedatum: