Van Meir Uien bezoekt Morester en De Keur in Zuid-Afrika
Dag 8
Vanmorgen vroeg hebben we onze eerste regen gehad sinds we hier zijn. Nog voor het ontbijt heeft het 2mm geregend. De temperatuur is gelijk 10 graden kouder dan dat we gewend zijn, maar we blijven korte broeken dragen want we willen wel gekleurd terug komen. 's Ochtends is het wel even koud geweest, maar ' middags brak de zon weer door.
Het eerste bedrijf, wat we bezochten hebben, is "Morester" en is opgericht in 1912. Dit bedrijf is 10.000 ha groot waarvan 3.500 ha beboerd wordt.
De overige hectare liggen braak of bestaan uit bergen. Ze telen 280 ha fruitbomen, 200 ha uien, 80 ha aardappelen, 60 ha wortelen en 22 ha aardbeienplantjes. Dit doen ze met 1100 man personeel.
De uien worden 1 op 4 geteeld. 70% wordt met de hand geplant en 30% wordt gezaaid. Het zaaien van uien is goedkoper, maar het plantje is te zwak na opkomst. Ze hebben veel last van stuifschade. De plantuitjes worden geplant als ze 20cm loof hebben (zoals prei wordt geplant).
De gemiddelde opbrengst ligt op 75 ton netto per ha en het blok waar wij hebben staan kijken, gaf 85 ton netto per ha. De uien worden in augustus/september geplant en rond deze tijd geoogst.
De laatste 3 maanden worden ze beregend met 65 mm per week, omdat er vanaf oktober geen regen meer valt in de vallei. Op de boerderij hebben we gezien hoe ze de uien inpakken in 7 en 10 kg's.
Vanmiddag zijn we bij "De Keur" geweest. 5.000 ha groot, waarvan 750 beboerd wordt. 430 ha fruit en 220 ha uien. De uien worden hoofdzakelijk voor de supermarkt ingepakt. Vanaf 5 uien in een zakje tot 10kg's. Er werken 100 man in de productie en 900 man in de fruitbomen.
Vanavond hebben we weer een heerlijke braai in het hotel.
Bron: Facebook Van Meir Uien, klik hier voor de eerdere verslagen