Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Rabobank: "Met kennis van nu toen te soepel gefinancierd"

"Als je heel scherp kijkt, met de kennis van nu, kun je zeggen dat we onze financieringsrichtlijnen af en toe misschien bij een aantal gevallen te soepel hebben toegepast." Dat zei Ruud Rabobank-directeur Ruud Huirne gisteren in Brandpunt over de financieringen van uitbreiding in de glastuinbouw tussen 2000 en 2010. Huirne vindt echter niet dat de Rabobank overproductie gefinancierd heeft.



De reportage draaide om de slechte situatie in de glastuinbouw. Er wordt een strijd geschetst om marktaandeel tussen de Rabobank en ABN Amro. Telers werden door de banken gestimuleerd te vergroten en te investeren. Volgens een teler ging het zelfs zover dat hij zijn eigen rentepercentage kon bepalen - als er maar uitgebreid werd. Het resulteerde in overproductie, instortende grondprijzen en een crisis in de glastuinbouw.

Oud Rabo-topman Bart Jan Krouwel vermoedt dat banken de grenzen van de ethiek overschrijden. Dat moet onderzocht worden, zegt hij. Daarom pleit hij in Brandpunt voor een onafhankelijk meldpunt voor MKB'ers, die problemen hebben met de bank. Volgens Huirne echter heeft de bank aan de zorgplicht voldaan - en voldoet de bank dat nog steeds.


De reportage van Brandpunt is nog niet online terug te kijken. Zodra dat wel zo is, plaatsen we de link hier. 

Publicatiedatum: