Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ahold, Jumbo, Aldi, Delhaize, Carrefour en Tesco doen mee

"Proef eerlijke handelspraktijken verloopt moeizaam"

De proef met een 'gedragscode voor eerlijke handelspraktijken' verloopt moeizaam, maar er worden wel kleine stappen vooruit gezet. Opvallend: zowat alle supermarkten doen er aan mee, maar de belangstelling vanuit het agrarische bedrijfsleven is vooralsnog beperkt. Benut deze proef, want eerlijk zakendoen wordt hiermee bevorderd, zeggen de initiatiefnemers.
 
'Dit initiatief verdient een kans'
Dit kwam gisteren naar voor tijdens een voorlichtingsbijeenkomst in Den Haag, waar tekst en uitleg werd gegeven over de tot en met september 2015 lopende proef. Het resultaat is mager: nog weinig inschrijvingen en op dit moment zijn geen klachten in behandeling. In Europees verband zijn in het kader van de proef vorig jaar 39 klachten aangemeld.
 
De informatie op de bijeenkomst kwam uit de gezamenlijke koker van LTO Nederland, CBL (supermarkten) en FNLI (levensmiddelenhandel). Deze organisaties staan aan de basis staan van dit initiatief en hebben de krachten gebundeld.
 
Het doel van de vrijwillige proef, waarbij is aangehaakt bij een Europese opzet, is om oneerlijke handelspraktijken uit te bannen. Daartoe is in zeven gedragsregels aangegeven om wat voor overeenkomsten het gaat en waar de betrokken partijen zich aan te houden hebben. Het gaat, zo werd benadrukt, niet om kwesties als bijvoorbeeld de verdeling van marges, duurzaamheid en verkoop onder de kostprijs.

Schriftelijke overeenkomsten
De proef spitst zich toe op schriftelijke overeenkomsten, naleving van afspraken en eenzijdige wijziging van contract(voorwaarden). In de gedragsregels staat voorts dat te goeder trouw wordt omgesprongen met 'gevoelige informatie', risico's niet op anderen worden afgewenteld en partijen elkaar niet onder druk mogen zetten voor eigen voordeel.
 
In Europa hebben zich 166 bedrijven met in totaal 866 vestigingen geregistreerd. Dat zijn met name grote supermarkten als Ahold, Jumbo, Aldi, Delhaize, Carrefour en Tesco. Vanuit de Nederlandse agrosector beperkt dat zich tot Fruitmasters, Nedato (aardappelhandel) en FrieslandCampina (intentieverklaring). Nederlandse coöperaties, telersverenigingen en producentenorganisaties kijken vooralsnog de kat uit de boom.
 
Klachten aanmelden
Dat geldt ook voor individuele telers en tuinders. In onderzoek en enquêtes geven zij aan last te hebben van oneerlijke handel. Maar klachten worden vooralsnog niet aangemeld. "Als er klachten zijn, geef een signaal, meld ze bij ons aan", zei LTO-medewerker Klaas Johan Osinga op de bijeenkomst, die door ruim twintig belangstellenden werd bijgewoond.
 
Uit hun reacties kwam ook naar voren, dat lang niet alle bedrijven overtuigd zijn van nut en noodzaak van gedragsregels. Ook speelt de vrees voor schade voor het eigen bedrijf. Aan de andere kant kan inschrijving de reputatie van bedrijven ook ten goede komen.
 
Ook tuinders en telers
De oproep van de drie 'dragende partijen' van de proef liet tenslotte niets aan duidelijkheid te wensen over: het is een kans, meld je aan! En: zo niet, geef dan aan waarom niet. Ook die informatie is nodig om de proef te laten slagen. Individuele telers en tuinders hoeven niet lijdzaam toe te zien: ook hun signalen zijn welkom om te bezien of er wat aan gedaan kan worden. Voor zover gewenst wordt anonimiteit verzekerd.

Aanmeldingen: kjosinga@lto.nl

Bron: LTO

Zie ook: www.supplychaininitiative.eu en www.lto.nl/dossiers/Gedragscode-handelspraktijk
Publicatiedatum: