Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika: goede hardfruitvolumes

Het Zuid-Afrikaanse hardfruitseizoen is dit jaar twee weken eerder van start gegaan dan normaal. Het centraal gelegen Langkloof ondervond wat schade van hagel, maar het gebied rondom Ceres, dat vorig jaar zwaar getroffen werd, produceert dit jaar weer de normale volumes. 

Het totale exportvolume van appelen wordt geschat op 33,8 miljoen dozen. Dat is meer dan de 27,1 miljoen dozen van vorig jaar, maar niet zo veel als in 2013, toen een recordvolume van 34,7 miljoen dozen werd geƫxporteerd.

De perenexport valt met 15,8 miljoen dozen naar verwachting iets lager uit dan vorig jaar toen Zuid-Afrika 16,3 miljoen dozen exporteerde. 

JD Otto van Core Fruits: "Exporteurs zenden hun fruit eerder naar markten buiten Europa, aangezien de Europese markt al vol is. De export naar Afrikaanse landen stijgt elk jaar met 10%. Ik verwacht dat dit doorzet, zeker vanwege de grote voorraden in Europa." Ook de markt in het Midden-Oosten blijft volgens Otto groeien, maar niet zo snel als die van Afrika. 



Core Fruit zal zijn fruit dit seizoen waarschijnlijk direct naar China exporteren, nu de Chinese markt sinds begin dit jaar voor Zuid-Afrikaanse appelen geopend is. "Het zal even duren voordat we ons hebben gevestigd, omdat de Chinese vereisten hoog zijn. Maar we zullen naar alle waarschijnlijkheid wel een aantal containers naar het land exporteren," zegt Otto.

"We zien een grote populariteit van rassen met felle kleuren. De groeiende markt in het oosten speelt hier een rol in, maar het is een wereldwijde trend. Mensen willen bontgekleurde appelen, hoewel Afrika nog steeds graag groene/gouden rassen heeft."

Volgens Otto zijn er grote veranderingen geweest in de infrastructuur in Afrika. Hierdoor wordt transport steeds makkelijker. 

Core Fruit houdt zich bezig met nieuwe rassen en zal zijn eerste Cheeky peren dit jaar exporteren. "We hebben boomgaarden in verschillende gebieden. Zuid-Afrika heeft een warmer klimaat, dus we zoeken rassen die weinig kou nodig hebben," zegt Otto.




Publicatiedatum: