Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zwakke roebel kost Metro mogelijk 200 mln

Rusland stelt opheffen sancties uit

De Russische fytosanitaire dienst zegt plannen om de sancties op te heffen te hebben uitgesteld. De dienst wilde de restricties op vlees en aardappelen verminderen, maar verwijt de EU deze stap niet te waarderen. De EU ontkent dat er gesprekken zijn geweest. De inspectie bezoekt wel Moldavische appeltelers. Afghanistan zegt een overeenkomst te hebben gesloten met Rusland. In ruil voor fruit levert Rusland het land olie en gas. De Russische premier Medvedev kondigde aan dit jaar 50 miljard roebel in de landbouw te investeren. Door de zwakke roebel verliest Metro mogelijk 200 miljoen euro. En waar aan de ene kant de prijzen voor bijvoorbeeld peen en kool stegen, stunten supermarkten ook met prijzen.

Rusland stelt opheffen sancties uit
Rusland heeft het plan om de boycot van varkensvlees gedeeltelijk op te heffen uitgesteld. De Russische inspectie was van plan de restricties op de export van vlees, vleesproducten en aardappelen voor Frankrijk, Hongarije, Italië, Duitsland, Denemarken en Nederland op te heffen, die plannen zijn nu weer in de ijskast gelegd. Volgens het hoofd van de inspectie wilde Rusland hiermee een stap zetten naar een oplossing van het conflict, maar wordt die stap niet gewaardeerd door de EU. De Europese Commissie zegt dat er geen vooruitgang in de gesprekken met Rusland zit en dat er geen contact is geweest met Rusland. Vorige week verlengde de EU de sancties tegen Rusland met een halfjaar.

50 miljard roebel voor landbouw
De Russische premier Medvedev kondigde aan 50 miljard roebel (ruim 650 miljoen euro) beschikbaar te stellen om de landbouwsector te ontwikkelen en sociale stabilisatie. Er moet een mechanisme opgetuigd worden om de kosten van seizoensarbeid en investeringen te compenseren. Daarnaast wil Rusland de kosten op leningen voor landbouwbedrijven subsidiëren.

Russische kooltelers stoppen prijsverhogingen
Telers van witte kool in Rusland zijn gestopt met het opdrijven van de prijzen doordat de concurrentie van importkool toeneemt, dat meldt Fruit-Inform. Russische groothandelaren zouden uitwijken naar Poolse witte kool die via Wit-Rusland geïmporteerd wordt, schrijft Fruit-Inform. Witte kool uit Dagestan kost tussen de 26 en 35 cent per kilo. Voor geïmporteerde kool ligt de prijs tussen de 39 en 45 cent per kilo. Vorige week stegen de prijzen voor Russische kool door een stijgende vraag, de import remde deze groei. De prijs voor kool ligt 2,5 tot 3 keer hoger dan in het vorige seizoen.

Zwakke roebel kost Metro mogelijk 200 mln
Als de wisselkoers van de roebel naar de euro rond de 80 blijft, kan het verlies voor retailer Metro oplopen tot 200 miljoen euro. Metro is een van de vier grootste supermarktketens in Rusland, na X5, Magnit, en Auchan. Het Russische deel van Metro haalde in 2013 een omzet van 5 miljard dollar, goed voor 9% van de totale omzet van de keten. Vorig jaar staakte Metro de plannen om een deel van de Russische tak naar de beurs te brengen door de onrust rond het conflict in Oekraïne.

Wortelprijzen verdubbeld
De wortelprijzen in Rusland zijn twee keer zo hoog als vorig seizoen, dat meldt Fruit-Inform. De prijzen liggen rond de 27 tot 34 cent per kilo, sommige telers maken zelfs hogere prijzen. Veel telers hebben hun opslag al leeg verkocht en de grote spelers verkopen alleen op contractbasis, daardoor konden de prijzen stijgen. Ook het aanbod van goedkopere peen uit Oekraïne konden de prijzen niet drukken.

Supermarkten stunten met prijzen
In de Russische regio Pskov, waar het openbaar ministerie onderzoek doet naar de prijsstijgingen in de supermarkten, stunten de supermarkten met groenten en fruit. Consumenten zagen eerder deze week bij Pyaterochka de pruimtomaten aangeboden voor 189 roebel (2,46 euro) in plaats van 209 (2,72 euro). Ook komkommers werden goedkoper aangeboden. Bij Magnit gingen tomaten en komkommers ook in de aanbieding. Tomaten kostten daar 95,5 roebel (1,24 euro).

Russische media onderzoeken prijsveranderingen
Naar aanleiding van de berichten over prijsstijgingen besloot de Russische website vzsar.ru de situatie te volgen. Het publiek wordt opgeroepen om foto's van prijskaarten te maken en op te sturen naar de redactie. Op 30 januari plaatste de redactie een foto met de prijskaart van trostomaten voor 399 roebel (5,19 euro) per kilo. Volgens de website zijn de tomaten daarmee duurder dan de gemiddelde prijs voor vlees, die tussen de 4,50-4,95 euro per kilo. Bij de Auchan zijn blauwe druiven uit Zuid-Afrika te vinden voor ruim 502 roebel (6,53 euro) per kilo.

Rusland bezoekt Moldavische appeltelers
Na onderhandelingen over het opheffen van de boycot van Rusland tegen producten uit Moldavië, bezoekt de Russische fytosanitaire dienst appeltelers in Moldavië. De inspectie moet uitwijzen of de Moldaviërs aan de eisen voldoen.

Afghanistan ruilt fruit tegen olie en gas
Volgens Afghanistan is er een overeenkomst gesloten met Rusland. In ruil voor fruit levert Rusland het land olie en gas. Door deze overeenkomst kunnen de brandstofprijzen in Afghanistan dalen. Traditioneel gezien handelt Afghanistan alleen met buurlanden.

Monsanto naar Rusland
Monsanto heeft plannen om in Rusland een vestiging te openen, daarmee wil het bedrijf de effecten van de zwakkere roebel ontlopen. Ook voor Oekraïne staat een nieuwe vestiging geplant, deze zal zich op mais richten. Monsanto ziet veel kansen in Oekraïne en Rusland.

Telers vragen goedkopere meststoffen
Russische telers hebben de regering en de fabrikanten van meststoffen gevraagd de prijzen alleen met de inflatie te verhogen. Volgens de telers verliezen ze anders hun concurrentiepositie ten opzichte van telers in Turkije en Azerbeidzjan.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.