Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michel Schrijnemaekers, Fruitveiling Zuid-Limburg:

"Verkoop appelen hopeloos, alleen Elstar doet het redelijk"

Tholen - Op de appelmarkt is het de laatste weken ongekend rustig. Dat vertelt directeur Michel Schrijnemakers van Fruitveiling Zuid-Limburg. "Het lijkt wel of iedereen ligt te slapen. Op de buitenlandse markten moeten we concurreren met Oost-Europese appelen en dat is ondoenlijk. De Poolse exporteurs verdienen geld als ze een kwartje beuren. Dan kun je een kwalitatief beter product leveren, maar op een prijzenmarkt is er maar één ding dat telt."



"Zo'n 90% van het aanbod elstar is bestemd voor de binnenlandse markt, met name de exportmarkten blijven achter. Vanuit Polen worden hele goede appelen verkocht voor een kwartje en mindere voor 15 cent. Die prijzen zijn zo ongelofelijk laag", verzucht Michel. "Het enige appelras dat het nog redelijk doet is de Elstar. Voor een goede Elstar wordt 50-60 cent betaald, voor hele goede Golden en Jonagold krijg je 35-40 cent en voor Boskoop hooguit 30 cent."



Peren
De afzet van peren verloopt volgens de veilingdirecteur wat beter. "We hebben enkel nog Conference-peren en dat is een vrij stabiele markt. De prijs van de 65-sortering ligt tussen de 60 en 70 cent, voor de 55'ers wordt 50-60 cent betaald. Het zijn geen wereldprijzen, maar ook weer geen verkeerde prijzen. De peren worden vlot afgenomen zowel op de binnenlandse markt als de exportmarkten. Ik verwacht een stabiele markt. Wel ben ik benieuwd naar de voorraadcijfers. Vorig jaar waren er opeens een stuk minder peren, ik vraag me af of deze cijfers dit jaar wel kloppen."

Voor meer informatie
Cooperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg
Aan de Fremme 33
6269 BK Margraten
Tel: 043-458588
Fax: 043-4588599
info@veilingzl.nl
www.veilingzl.nl