Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Teler krijgt een eerlijke prijs voor zijn producten"

Groei in afname bio-Groentetassen bij Universiteit Antwerpen

Tholen - In de loop der jaren zijn er steeds meer initiatieven ontstaan om de consumptie van AGF te stimuleren. Een voorbeeld van zo'n concept zijn Groentetassen voor studenten en docenten op diverse universiteiten. An Op de Beeck, coördinator komida van Universiteit Antwerpen vertelt dat ze al sinds 2009 meedoen met het initiatief.


De Bio-markt die vorig jaar op de Universiteit Antwerpen georganiseerd werd. Op de foto Dorinne Agemans van Voedselteams die de bio-producten en groentetassen voorstelt aan de bezoekende studenten.

De Groentetassen in Antwerpen worden gecoördineerd door Voedselteams vzw (www.voedselteams.be), een vzw die de link is tussen consumenten en boeren, waarbij groepen van gezinnen hun duurzame basisproducten rechtstreeks aankopen bij lokale producenten. Enkele jaren geleden werd dit systeem uitgebreid zodat nu ook studenten en personeel van UAntwerpen wekelijks kunnen genieten van heerlijke groenten en fruit. Deze zijn eenvoudig online te bestellen en af te halen op een campus naar keuze.

Groei
An ziet zeker een groei in de afname van het aantal groentetassen. "Het eerste academiejaar hebben we 466 tassen verkocht. Jaar na jaar mochten we een stijging van dat aantal noteren: In de eerste 4 maanden van dit academiejaar (oktober tot en met januari) werden er al 1.100 pakketten verkocht. Dat is niet slecht als je weet dat er nog 5 maanden volgen en er vorig jaar in totaal een kleine 1.800 pakketten de deur uit gingen. Elk jaar neemt de verkoop nog toe, dus er is zeker een afzetmarkt voor."



Alle producten biologisch
Er zijn diverse groente- en fruittassen waar men uit kan kiezen. "Alle producten zijn biologisch of duurzaam en ecologisch verantwoord geproduceerd en daar heeft de organisatie bewust voor gekozen. Voor mensen die in de stad wonen is duurzame en lokale voeding niet altijd vanzelfsprekend, dus zijn deze systemen heel welkom. Alle producten die bij UAntwerpen worden afgeleverd worden eerst verzameld en verpakt bij 'De Wijngaardhof', een teeltbedrijf uit Westmalle. De meeste producten komen van deze teler, dus echt lokaal, maar soms vult hij de pakketten aan met groenten en fruit van collega-telers of de Bio-veiling".

Voedselteams zorgt ervoor dat telers een eerlijke prijs ontvangen. "Dat betekent dat ze effectief worden betaald voor de tijd en moeite die ze in hun producten steken. Een beetje een faitrade-verhaal dus. Het is niet zo dat studenten deze groenten goedkoper krijgen. Nee, de teler krijgt een correcte prijs. Onze teler verdient het ook, want de producten die hij levert zijn geweldig lekker!"

De website van de teler: www.wijngaardhof-biogroenten.be