Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Servië en Rusland werken samen tegen illegale import

EU verlengt sancties Rusland

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben overeenstemming bereikt over een verlenging van de sancties tegen Rusland. Vooraf was er onzekerheid over het Griekse standpunt, maar de Griekse minister ging uiteindelijk overstag. De regeringsleiders moeten zich nog uitspreken over het akkoord. Moldavië onderhandelt ondertussen met Rusland over het hervatten van de appelexport. En Servië en Rusland willen samenwerken om illegale export tegen te gaan. De Russische regering zegt vrijwel alleen binnenlandse producten in te kopen en in de Oeral maakt de lokale regering zich kwaad over de import van zachtfruit terwijl er bessen in het wild in de regio groeien. Israël heeft interesse getoond in een vrijhandelszone met de EEU, terwijl Wit-Rusland dreigt uit de unie te stappen.

EU verlengt sancties Rusland
De EU verlengt de sancties tegen Rusland. Tijdens een vergadering gisteren is overeenstemming bereikt over de verlening. De ingestelde sancties tegen personen waren aangekondigd voor een jaar en zouden in maart aflopen, die worden nu met een half jaar verlengt. Voorafgaand aan de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken werd gevreesd voor de Griekse reactie. Griekenland wil de kloof tussen de EU en Rusland niet verder vergroten, daarom was er onzekerheid over Griekse instemming met de verlening. Uiteindelijk ging de minister akkoord. De regeringsleiders moeten zich nog uitspreken over het besluit, die vergadering staat gepland voor 12 februari.

Moldavië en Rusland onderhandelen over appelexport
Vertegenwoordigers van Moldavië onderhandelen met de Russische fytosanitaire dienst over het hervatten van de export van appelen. Moldavië wordt ook geboycot. Volgens de autoriteiten is de oude Sovjetrepubliek bereidt garanties te geven dat de export aan strikte voorwaarden voldoet op het gebied van voedselveiligheid. Moldavië werd hard getroffen door de boycot. In december kwam het Europees Parlement het land ook tegemoet en stond de export van 40.000 ton appelen, 10.000 ton druiven en 10.000 ton pruimen toe. Het grootste deel van deze export kwam terecht in Roemenië.

Servië en Rusland pakken samen smokkel aan
Servië en Rusland hebben een overeenkomst gesloten om de export van illegale producten aan te pakken. Vorig jaar werd Servië verdacht van de export van geboycotte producten. Volgens de Russische fytosanitaire dienst zijn Servische exporteurs, net als hun Turkse collega's, het slachtoffer geworden van internationale zwendel om de boycot te omzeilen. De landen willen samenwerken om de illegale export aan te pakken.

Israël toont interesse in vrijhandelszone EEU
Verschillende landen tonen interesse in het opzetten van een vrijhandelszone met de EEU, de economische unie van een aantal oude Sovjetrepublieken, waaronder Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland. Ook Israël toont interesse in zo'n overeenkomst. De onderhandelingen lopen nog.

Wit-Rusland dreigt EEU te verlaten
De Wit-Russische president Loekasjenko dreigt uit de EEU te stappen als de overeenkomsten binnen de unie niet worden nagekomen. Volgens de president is het onacceptabel dat er een handelsoorlog ontstaat tussen leden, daarmee verwees hij naar onenigheid tussen Rusland en Wit-Rusland over de voedselimport en –export. Volgens Loekasjenko is de unie puur economisch en is dat ook het standpunt van Kazachstan. Daarmee suggereert hij dat Poetin de unie voor politieke doeleinden wil gebruiken.

Russische regering kiest voor lokaal product
Volgens het hoofd van de presidentiele staf van Rusland wordt er op regeringsniveau vrijwel alleen nog binnenlands product ingekocht voor staatsaangelegenheden. Groenten, fruit, zuivel en vlees van Russische origine worden zoveel mogelijk ingekocht.

Regering Sverdlovsk verbolgen over zachtfruitimport
De regering van de regio Sverdlovsk in de Oeral is verbolgen over de import van diepvries zachtfruit. Volgens de regering is het absurd dat in bijvoorbeeld zuivelproducten geïmporteerd zachtfruit verwerkt wordt terwijl veel bessen in het wild in de regio groeien. Volgens een restauranteigenaar in de regio is het lastig zaken doen met binnenlandse partijen omdat de prijzen onaangekondigd verhoogt worden, vooral in de herfst kopen handelaren uit Moskou veel zachtfruit uit de regio op. Daarnaast wees een minister van de regio op de slechts twee verouderde bedrijven in de regio die het zachtfruit kunnen verwerken.

Moskovieten hamsterden in december
De retailomzet in december steeg met 5,3% op jaarbasis en 23,6% ten opzichte van een maand eerder. De lonen daalden echter met 4,7% ten opzichte van 2013. Volgens analisten is de omzetstijging vooral veroorzaakt door hamsterende consumenten. Uit angst voor verdere prijsstijgingen na de zwakker wordende roebel en de slechte economische vooruitzichten zouden Russen aan het hamsteren geslagen zijn. De autoriteiten onderzoeken de prijsstijgingen en alleen in Moskou zouden al 400 zaken lopen tegen retailers.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.