Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

KX Food ziet potentie in gember-export binnen Europa

Tholen - In juni 2014 startte het importbedrijf KX Food in Antwerpen. KX Food werd opgericht door het Chinese moederbedrijf Ming Feng Food Co Ltd met de bedoeling om alle export naar Europa te centraliseren. Momenteel is dat gember, maar de verwachting is het assortiment nog verder zal uitbreiden. Sinds deze maand vermarkt KX Food ook speciale verpakkingen.



Het Chinese moederbedrijf werd 23 jaar geleden opgestart door de vader van Min Li en is uitgegroeid tot een productie- verpakkings- en exportbedrijf van groenten. Min Li is manager bij KX Food in Antwerpen en haar twee broers regelen de export vanuit China. Ze geeft aan dat Ming Feng Food al meer dan 10 jaar ervaring heeft met de export van verschillende groenten. "De belangrijkste producten voor ons moederbedrijf zijn gember, knoflook en uien. We hebben daar een areaal van ruim 20 hectare eigen productie en er werken ongeveer 500 mensen." Vanuit China exporteerde men al rechtstreeks naar Japan, het Midden-Oosten en Europa. "Omdat de vraag vanuit Europa sterker werd, hebben we besloten om ons hier te vestigen", legt Min Li uit. "Zo hebben we de hele keten in de hand: van oogst tot aflevering bij de klant."



Kwaliteit

De manager vertelt dat kwaliteit de belangrijkste pijler is van het bedrijf. "In China wordt een selectie gemaakt van de beste kwaliteit gember. Die is bestemd voor Europa. Daarnaast worden de producten regelmatig gecontroleerd." KX Food exporteert op AGF-gebied momenteel alleen gember, maar komend jaar mogelijk ook knoflook. "Het hangt af van de vraag van onze klanten, maar ook voor knoflook zien we kansen. Voor uien daarentegen minder, aangezien hier al veel aanbieders zijn." Min Li geeft aan dat ze in de korte tijd dat ze in Antwerpen zijn gevestigd, al flink gegroeid zijn. "Ik denk dat we het vertrouwen van Europese klanten kunnen winnen door altijd topkwaliteit te leveren. Daar kunnen de afnemers op rekenen. Met de juiste combinatie van kwaliteit, prijs en service gaan we ervoor."

Afnemers
KX Food richt zich met gember op diverse Europese landen. "Momenteel focussen we nog op België en Nederland en daar zien we al goede resultaten. Elke week ontvangen we enkele containers uit China die binnen mum van tijd zijn verkocht. De volumes groeien elke maand. Vanaf dit jaar zullen we ook andere landen gaan benaderen, we zien veel potentie in landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Italië.



Prijzen
De prijzen van gember zijn heel volatiel geweest in 2014. "Dit had met name te maken met een oogstdaling door het weer in China. Eind vorig jaar werd nog 40 tot 50 euro voor een doos gember gegeven. Momenteel is dat nog maar de helft. We proberen de markt te volgen, maar het gebeurt regelmatig dat de prijzen wekelijks veranderen." KX Food vindt het belangrijk om niet telkens mee te gaan in die prijsschommelingen. "We willen onze klanten een stabiele prijs aanbieden en zorgen dat hij niet ineens enorm hoog is. Dat waarderen klanten enorm."

Nieuw business: verpakkingen
In China vermarkt het moederbedrijf al langer verpakkingen, maar ook KX Food zal deze in Europa gaan aanbieden. "We hebben een divers aanbod, waaronder hersluitbare ZIP-verpakkingen, stazakken en vele andere. Met deze brede range willen we diverse doelgroepen in Europa gaan benaderen, van food tot farma. De verpakkingen worden gemaakt van meerlaagse folie en de bedrukkingen kunnen op maat worden gemaakt."

Min Li geeft aan dat het team klaar is voor het nieuwe jaar. "Het is momenteel nog een beetje een zoektocht en kennismaking met de sector in Europa, maar tot nu toe is dat zeer goed verlopen. We verwachten dit jaar verder te groeien en zijn blij dat de Europese consumenten gember zo waarderen. Chinezen gebruiken gember in bijna elk gerecht, maar ook Europeanen beginnen aan het product te wennen. En met alle gezondheidsvoordelen van dit product zal de consumptie alleen maar toenemen", besluit ze enthousiast.
 

Het team van KX Food. V.l.n.r.: Anouk, Sophie Ye, Min Li en Hong Li.

Fruit Logistica

De vier dames van KX Food zullen woensdag en donderdagochtend aanwezig zijn op de Fruit Logistica als bezoekers.

Voor meer informatie:
Min Li
KX Food
Vosveld 12
2110 Wijnegem (België)
tel: +32(0)3 326 87 54
fax: +32(0)3 325 57 55
www.kxfood.be