Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fairtrade Duitsland klaagt over bananenprijzen

De banaan is het op één na populairste fruit in Duitsland. De gemiddelde consument eet 7,9 kilo bananen per jaar. Alleen de appel is met 26 kilo populairder. De belangrijkste markten voor bananen in de EU zijn de supermarkten en discounters. Binnen de retail worden bananen vaak verkocht als promotieproducten tegen lage prijzen.

Marktprijs te laag
De huidige marktprijs voor 100 kilo bananen bedraagt € 135. Dieter Overath, CEO van TransFair e.V. (Fairtrade Germany) vindt dit veel te laag: "Er gaat iets mis als bananen worden verkocht voor de helft van de prijs van fairtrade bananen. Het is duidelijk dat het met zo'n lage kiloprijs onmogelijk is om humane en duurzame productie te ondersteunen, zoals fair trade bananen dat wel doen." Fairtrade werkt nauw samen met bananentelers en houdt zich bovendien bezig met het verbeteren van leef- en werkomstandigheden in ontwikkelingslanden.

Grote vraag naar biologische bananen
In 2013 importeerde Duitsland ruim 1,16 miljoen ton bananen. Dieter Overath vertelt dat de vraag, met name naar biologische bananen, erg groot is: "De vraag is groter dan het aanbod. 45% van alle biologische bananen heeft het Fair Trade certificaat." Om aan de grote vraag te voldoen is een stabiele aanvoer nodig en moeten bananen dus het hele jaar door beschikbaar zijn. Maar vorig jaar werd de teelt getroffen door de agressieve schimmel Tropical Race 4. "De teelt in monoculturen brengt een hoog risico met zich mee. De gevoeligheid voor schimmelziekten neemt toe door de immunisatie van plagen. Het belangrijkste exportras, de Cavendish, wordt bedreigd door de verdere verspreiding van schadelijke sporen en kan volledig verdwijnen." 

Fairtrade bananen van goede kwaliteit
Ondanks de gevaren die de bananenschimmel veroorzaakt is de huidige kwaliteit van fair trade bananen goed. "Het zijn de milieunormen en sociale standaarden die hier voor zorgen," aldus Overath. Het marktaandeel van fair trade bananen in Duitsland bedraagt zo'n 5%.

Voor meer informatie: www.fairtrade-deutschland.de

Publicatiedatum: