Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Binnenlandse perzikteelt in gevaar

Tsjechië: Lage prijzen stimuleren appelconsumptie

De appelprijzen in Tsjechië zijn met 25% gedaald ten opzichte van vorig jaar, dat meldt Martin Ludvik van de Tsjechische Fruit Unie. Door de prijsdaling loopt de sector zo'n 300 miljoen Kroon (€10,8 mln) aan inkomsten mis. "De omzetdaling zal telers beperken in hun investeringen in het planten van nieuwe bomen. Dit belemmert hun ontwikkeling."

Ook Jiri Fiser, van coöperatie Dolany Náchodsko, voelt de negatieve invloed van de prijzen. Hij moest zijn personeel terugbrengen van 100 tot 70 werknemers. "We proberen continu te investeren in technologie en in de boomgaarden," zegt Fiser, die een voor zijn bedrijf relatief lage omzet van zo'n 15 miljoen Kroon (€539.730) meldt.

De crisis heeft niet alleen de prijzen in Tsjechië beïnvloed, maar die in de hele EU, met name als gevolg van de Russische ban. Bovendien is het Europese appelvolume met 10% toegenomen tot zo'n 12 miljoen ton, Europa's grootste volume in twaalf jaar. In Tsjechië oogstten telers bijna 131.000 ton appelen, de grootste hoeveelheid van de afgelopen 5 jaar. 

Over de toekomstige ontwikkeling van de prijzen kan volgens Ludvik "nog weinig gezegd worden, omdat deze afhankelijk zijn van oogstvolumes. Als deze onder het gemiddelde zijn, kunnen de prijzen toenemen. Maar, als ze opnieuw hoog zijn kunnen we lage prijzen blijven verwachten."

Lagere consumentenprijzen
Ondertussen heeft de prijsdaling de consumptie wel gestimuleerd. "Mensen zijn meer appelen gaan kopen naarmate deze goedkoper werden. De verkoop in december was bijvoorbeeld beter dan de afgelopen 10 jaar," aldus Ludvik.

"In het geval van appelen komt dit met name door de lagere kosten van binnenlands fruit. De situatie in de gehele Europese markt is gevormd door de recordoogst van vorig jaar, die in de prijzen van allerlei soorten appelen terug te zien was," legt Pavla Hobíková van retailketen Globus uit. 

Binnenlandse perziken zullen waarschijnlijk verdwijnen
Ludvik waarschuwt dat de situatie op de Europese markt het de Tsjechische perziken moeilijk maakt om te overleven. Er is zeer weinig vraag naar dit fruit, zelfs vanuit verwerkers. De teelt van perziken in Tsjechië, die op grote schaal plaats vindt, is in gevaar. Binnenlandse telers lijden onder de concurrentie van Italië, Griekenland en Spanje, die de markt 5 maanden per jaar kunnen voorzien. Vorig jaar oogstten Tsjechische telers 893 ton perziken, het laagste volume ooit tevoren.
Publicatiedatum: