Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
André Boon, Scherpenhuizen:

"Unieke marktsituatie mango’s door 40% lagere aanvoer uit Peru"

Tholen - De aanvoer van Peruaanse mango's naar Europa ligt dit jaar op een significant lager niveau. "Toen ik in november in Peru was, spraken producenten al over een 30% lagere oogst. Toen was ik nog wat sceptisch, maar uit de cijfers blijkt dat er tot nu toe 40% minder mango's uit Peru zijn verladen naar Europa", vertelt André Boon van de firma Scherpenhuizen uit Eindhoven, exclusieve partner en distributeur van de Frutas Organicos del Peru.



Temperatuurverschillen
"De oogst is een stuk later gestart en door de grote temperatuurverschillen overdag en 's nachts zijn er in december nog veel kleine mango's afgevallen. Inmiddels zijn de verladingen wat genormaliseerd, maar het seizoen zal een stuk korter duren. Nog één à twee weken zullen er redelijke verladingen zijn en daarna gaan de aantallen alweer naar beneden", vertelt de importeur. "Al met al een redelijk unieke situatie, omdat normaliter in deze tijd de prijzen dalen door een massale aanvoer, maar ik verwacht niet dat dit nu zal gebeuren. Momenteel liggen de prijzen op een goed niveau."



Volgens André zijn de volumes die naar de Verenigde Staten worden gestuurd hoger dan andere jaren. "Er gaan ook wat meer mango's naar bestemmingen als Chili en het Verre Oosten, maar dat zijn nog geen enorme volumes. Europa blijft de belangrijkste bestemming voor Peru, gevolgd door de Verenigde Staten. Ook is er momenteel wat aanvoer vanuit Brazilië, maar in vergelijking met Peru zijn dat kleine volumes. Peru stuurt voor het overgrote deel Kent-mango's. Vanuit Brazilië is er ook wat aanvoer van Tommy Atkins, Kent en Keitt."


De boomgerijpte mango's worden verpakt in de maten 8, 9, 10, 11, 12 en 14 (88 op een pallet).

Voorgerijpt en boomgerijpt
"Tot vorig jaar verkochten wij alleen de traditionele mango's, maar wij dit jaar verkopen wij ook voorgerijpte en boomgerijpte mango's. In het pakstation bij Frutos Organicos del Peru is een speciaal gedeelte aangebouwd voor de boomgerijpte mango's. Deze boomgerijpte mango's worden speciaal geplukt. In het pakstation worden deze met de hand gewassen, gesorteerd op maat en geselecteerd op kwaliteit en rijpheid. Iedere mango wordt verpakt in een beschermend netje en in een speciale karton van 6 kg netto. Na het verpakken worden ze per luchtvracht naar Nederland verladen", vertelt de importeur.



"De mangoconsumptie zit nog altijd in de lift. Ik verwacht dat met name de draadloze mango's nog een stevige groei gaan doormaken. In landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje ligt de consumptie al op een redelijk hoog niveau en je ziet nu ook in andere landen waaronder o.a. de Oostbloklanden een sterke groei", besluit André. "Wij verwachten nog tot eind april aanvoer vanuit Peru, waarna het seizoen wordt opgevolgd door Ivoorkust en Mali."

Voor meer informatie:
André Boon
Scherpenhuizen B.V.
T: +31 402584669
M: +31 6 547 288 50
A.Boon@scherpenhuizen.nl
www.scherpenhuizen.nl