Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Tony Derwael: "Nieuwe oogst wordt veel kleiner"

Er gloort hoop voor de appelmarkt

Tholen - Na een moeizame periode lijkt er wat beweging te komen in de appelmarkt. "Er is sinds enkele weken wat meer actie en ik verwacht dat het een beetje gaat beteren", vindt Tony Derwael van Bel'Export. Het binnenland loopt niet slecht, er wordt 10 tot 20% meer afgezet dan vorig jaar. Maar dit kwantum kunnen we niet alleen in het binnenland aan. Sinds enkele weken is de vraag hier en daar toegenomen, met name uit Afrika en ook het Oosten neemt wat af."



Lage euro voordelig
Hij geeft aan dat de prijs nog steeds laag is. "Een voordeel voor onze telers is de lage euro. Vandaag (28-01) bedraagt de wisselkoers euro-dollar 1,12. Dat is zelfs historisch laag. Importappelen worden allemaal verkocht in dollar, dus hierdoor zal de retail veel minder interesse hebben om te importeren. Mooi meegenomen dus voor ons 'eigen' hardfruit." De voorraden in Europa liggen nog hoog. "We kampen echt met grote stocks. Gelukkig is de vraag nu wel wat toegenomen en bij bepaalde rassen verwacht ik zelfs dat de stock snel geruimd zal zijn. Rassen zoals Elstar en Gala raak je wel kwijt binnen de Europese markt. Hopelijk schakelen ze daarna over op Jonagold."

Derwael heeft ook al een voorzichtige verwachting voor het nieuwe seizoen. "Ik schat de nieuwe appeloogst veel kleiner. Als ik de bomen zo zie, wordt het misschien maar de helft van de volumes van dit jaar. Dit heeft met name te maken met het 'beurt-jaar' effect."

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - Belgiƫ
Tel +32 12 440 551
www.belexport.com
belexport@belexport.com