Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Junkstatus Rusland onterecht”

Egypte streeft naar vrijhandelszone met EEU

Egypte zou op het punt staan een vrijhandelsakkoord te sluiten met de EEU, de unie van voormalige Sovjetrepublieken. Ook de banden tussen Rusland en Syrië worden aangehaald. Volgens Rusland is de afwaardering tot junkstatus onterecht en is er te weinig rekening gehouden met sterke punten van de Russische economie. Kazachstan investeert in een kassencomplex waar Nederlandse technieken gebruikt worden. En de prijzen in Rusland en Oekraïne zijn volop in beweging. Zo werden groenten in Rusland fors duurder, stegen de uienprijzen in Oekraïne en werden aardappelen op de Krim goedkoper. Ook werden Israëlisch paprika's tegengehouden omdat de producten niet aan de fytosanitaire eisen voldeed.

Nieuwe Griekse regering pro-Rusland
De nieuwe Griekse regering laat in de eerste week na het aantreden al van zich horen. De regering zegt niet in te stemmen met een verklaring, die de EU eerder deze week af gaf. Volgens de verklaring zijn de 28 regeringsleiders van de EU het er over eens dat Rusland verantwoordelijk is voor de raketaanval op Marioepol, waarbij 30 mensen omkwamen. Volgens de Griekse regering is hen nooit om instemming gevraagd. Hoewel dit geen grote gevolgen heeft, is de toon gezet. De Griekse premier Tsipras staat bekend als pro-Russisch.

"Junkstatus Rusland onterecht"
De afwaardering van Rusland door kredietbeoordelaar Standard & Poor's is volgens de Russische politicus en econoom Siluanov te pessimistisch. In de beoordeling is volgens hem onvoldoende rekening gehouden met de sterke punten van de Russische economie, zoals de grote kredietreserves en de lage overheidsschuld. Ook zou de beoordeling te veel een politiek karakter hebben. Maandag werd Rusland afgewaardeerd tot de zogenaamde junkstatus. Daarmee zijn Russische staatsleningen in de categorie zeer risicovolle beleggingen beland.

Egypte streeft naar vrijhandelszone met EEU
Volgens berichten zouden Egypte en de Euraziatische Economische Unie (EEU) op het punt staan een vrijhandelsakkoord te tekenen, meldt de Russische Kamer van Koophandel. Tot de EEU horen Rusland, Kazachstan, Wit-Rusland en Armenië. Egypte is een van de belangrijkste handelspartners van Rusland in de Arabische wereld.

Kazachstan investeert in kassenbouw
Kazachstan bouwt in de noordelijke regio een nieuw tuinbouwcomplex. Het project kost 10 miljoen euro en moet groenten op 'Nederlandse wijze' produceren: gezond en van eigen bodem. De bouw wordt voornamelijk gefinancierd uit investeringen, mede door overheidssteun. In het complex worden Nederlandse technologie gebruikt voor schone, biologische producten, aldus de Kazachse overheid. Op jaarbasis moet het complex 2200 ton groenten produceren en werk bieden aan 60 mensen.

Rusland en Syrië halen banden aan
Tijdens een ontmoeting tussen een Russische handelsdelegatie en Syrische ondernemers werden plannen opgesteld om de handel tussen de landen te bevorderen. Rusland is vooral geïnteresseerd in groenten, fruit en citrus uit Syrië. Syrië daarentegen kijkt onder andere naar Russisch graan en tarwe. De partijen kwamen overeen een beurs te organiseren waar Syrische handelaren hun producten kunnen introduceren op de Russische markt.
 
Turkse export onder druk door conflict Oekraïne
De export vanuit de havensteden uit de Turkse regio Zonguldak is vorig jaar gehalveerd. Oorzaak zijn de conflicten op de Krim en in Oost-Oekraïne. Deze conflicten pakten ook negatief uit voor andere havenplaatsen in Oekraïne als Sevastopol en Yevpatoria. Groenten en fruit worden vooral vanuit Zonguldak naar Oekraïne verscheept.

Rusland stopt Israëlische paprika's
De Russische fytosanitaire dienst heeft sinds begin dit jaar 60 ton paprika's geweigerd, die niet aan de fytosanitaire eisen voldoen. Op de paprika's zou een gevaarlijke ziekte aangetroffen zijn. De paprika's werden tegengehouden in de haven van Novorossiysk in het zuiden van Rusland.

Aardappelprijzen Krim dalen
De aardappelprijzen op de Krim zijn volgens de laatste berichten met 15% gedaald. Aardappelen zijn de enige AGF, die een prijsdaling lieten zien. De daling wordt veroorzaakt door een overaanbod op de lokale markt. Ondanks de scherpe daling zijn aardappelen nog altijd 20% duurder dan vorig jaar.

Oekraïense uienprijzen stijgen
Door de grote vraag van Wit-Russische importeurs en tussenhandelaars op de Krim stijgen de uienprijzen in Oekraïne. Volgens cijfers van Fruit-Inform hebben telers de prijzen met 11-15% verhoogd. Daarmee schommelen de prijzen tussen de 10-13 cent per kilo. Vorig jaar lagen de prijzen nog hoger door een slechte oogst.

Rusland overweegt prijsstabilisatie
De vicepremier Arkady Dvorkovich zei tijdens een vergadering van de Doema, het Russische parlement, dat prijsregulering mogelijk is als de prijzen nog verder zullen stijgen. De inflatie over 2014 kwam uit op 11,4% (7,3% in 2013)en de voedselprijzen stegen met 15,4%. Gemiddeld werden groenten en fruit 5,7% duurder. Voor populaire producten als komkommer en kool lag de stijging ruim boven de 10%.

Fins pootgoed mag Rusland in
Na een bezoek van de Russische fytosanitaire dienst aan Finland in november vorig jaar werden geen problemen geconstateerd. Daarom opende Rusland de grenzen voor 3890 ton Fins pootgoed.

150 veredelingscentra in 2020
Rusland streeft er naar in 2020 150 veredelingscentra te tellen. Dit past in de strategie van Rusland om onafhankelijk te worden van import. Dit jaar wordt er flink geïnvesteerd in faciliteiten voor de productie van groentezaden en pootaardappel

Kaliningrad duurder door doorvoer
De Russische regio Kaliningrad is grotendeels afhankelijk van de import en doorvoer van groenten en fruit. Daardoor stijgen de prijzen in de regio sneller dan in de rest van het land, aldus een regionale politicus.

Belaya Dacha stelt bouwplannen uit
Het Russische bedrijf Belaya Dacha stelt een bouwproject in de regio's Novosibirsk, Azov en St. Petersburg uit. Het bedrijf, dat veel bewerkte AGF levert aan onder andere McDonald's, gaat de plannen herzien en opnieuw onderzoeken of de vraag naar de producten met eenzelfde snelheid stijgt als eerder gedacht. In de zomer van 2014 kondigde het bedrijf nog uitbreidingsplannen aan. Daarvan lijkt een deel nu te worden uitgesteld.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.