Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Crisis in de hardfruitsector

Argentinië: Maatregelen om hardfruitseizoen te stimuleren



De Argentijnse regering en vertegenwoordigers van de hardfruitsector hebben vorige week een overeenkomst getekend met een pakket van maatregelen, die de gevolgen van de ernstige crisis die in de sector heerst, helpen verzachten en ruim 74.000 directe banen moeten beschermen.

Een van de belangrijkste punten uit de overeenkomst is een subsidie van 300 miljoen Peso (€30,8 mln) die toegekend wordt aan telers. Daarnaast worden er leningen verstrekt met een speciale rentevoet voor nog eens 300 miljoen Peso en krijgen telers uitstel voor het betalen van exportbelasting tot het einde van dit jaar.

"Deze uitstel voor belasting is een erg belangrijke, concrete en directe maatregel, die de fruitteelt een boost zal geven. Normaal gesproken moeten exporteurs deze korting voorschieten en de situatie waarin ze op dit moment verkeren, maakt dit moeilijk," zegt Óscar Martin, voorzitter van de Argentinian Chamber of Integrated Fruit Growers (CAFI).

"Ik denk dat deze maatregelen, zodra de hoge mate van onzekerheid is weggenomen, de situatie zal verbeteren en een slecht seizoen in een regulier seizoen om kunnen zetten," zegt Martin. "Toch zal een bepaalde mate van onzekerheid blijven bestaan."

Loononderhandelingen
Lokale media zeggen dat CAFI naar alle verwachting een deal gaat sluiten over een loonsverhoging van 30% voor plukkers. Voor de verpakkers van het fruit is er nog geen overeenkomst in zicht.

"De onderhandelingen verlopen moeizaam en er is weinig vooruitgang. We bieden een verhoging van bijna 30% en ze vragen om 40%. Het is een groot gat, maar we zijn optimistisch over het sluiten van een overeenkomst in de komende dagen," zegt Martin. "We zitten al in de blessuretijd. De situatie heeft het Williams perenseizoen al gedeeltelijk beïnvloed."

"Het is bijna een perfecte storm"
Dat is hoe de Argentijnse minister van Economie, Axel Kicillof, de moeilijke situatie waarin de hardfruitsector zich bevindt, beschrijft. Exporteurs beschouwen de situatie als een van de zwaarste crises in de geschiedenis van de Valley. 

De valuta van Rusland, een van de belangrijkste afzetmarkten voor Argentijns fruit, kende een devaluatie van zo'n 50%. De waarde van de Euro is ook lager dan ooit. Concurrenten (Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika) hebben hun munt bovendien zwaar gedevalueerd om competitief te blijven.

Hierdoor blijft een groot deel van de Argentijnse productie buiten de markt. De CAFI schat dat de schade voor de sector, ondanks de maatregelen die zijn getroffen, in totaal ongeveer 200 miljoen dollar (€177 mln) zal bedragen.
Publicatiedatum: