Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Goede oogsten wereldwijd

Kleine vraag en lage prijzen voor uien in Idaho en Oregon

De vraag en prijzen op de uienmarkt zijn lager dan ze in 5 jaar geweest zijn. De optimale teeltomstandigheden, die de grote productiegebieden op het noordelijk halfrond in 2014 ondervonden, hebben geleid tot een overschot. Deze situatie geldt voor Noord-Amerika, Azië en Europa. 

"Er is een overschot in grote delen van de wereld, waaronder de Verenigde Staten," zegt Stuart Follen van SL Follen Company. "Het is vrij uitzonderlijk dat alle productiegebieden op hetzelfde moment goede opbrengsten en een goede kwaliteit hebben. Dit resulteert vanzelfsprekend in lage prijzen. En dat is wat we nu zien."

Sinds 2013 is het areaal in Idaho en Oregon met 10-15% gegroeid. Uien zijn de afgelopen jaren winstgevend geweest, terwijl andere gewassen die in dezelfde grond kunnen groeien hun marktwaarde verloren. "Maïs heeft 50% van zijn waarde verloren sinds 2013. Veel telers zijn daarom overgestapt op uien."

Ook het gebruik van druppelirrigatie heeft in de regio's voor een aanzienlijke volumestijging gezorgd. "De opbrengst van telers die van druppelirrigatie gebruikmaken, valt zo'n 30% hoger uit," zegt Follen. "Inmiddels heeft dan ook de helft van de telers in Idaho en Oregon zijn bedrijf met dit systeem uitgerust."

Uien uit Idaho en Oregon worden gewoonlijk naar Canada en Mexico geëxporteerd. Ook naar Azië wordt vaak een deel verscheept. "De Aziatische markten zijn dit seizoen langzamer vanwege het grote aanbod en de sterke positie van de US dollar."

Publicatiedatum: