Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Costa Rica wil eigen frites produceren

In Costa Rica onderzoeken aardappeltelers, het ministerie van Landbouw (MAG) en de Costa Ricaanse universiteit (UCR) de mogelijkheden voor de plaatselijke productie van frites. Het plan is aardappelrassen te ontwikkelen, geschikt voor verwerking en om een fabriek ervoor te bouwen.

Nu importeert Costa Rica 18.000 ton ingevroren frites, vooral uit Canada, de Verenigde Staten, België en Nederland. Zowel José Joaquin Salazar, landbouwminister, alsook Fabián Segura, president van de Nationale Associatie van Aardappel Producenten in Costa Rica zien deze invoer als een indicatie van de veranderende klantensmaak en als een uitstekende zakenkans.

In 2014 heeft Costa Rica 62.000 ton aardappelen geoogst. Het zijn echter allemaal consumptieaardappelen: niet geschikt voor industriële verwerking. Aardappelen voor de productie van frites moeten droog genoeg zijn en van ongeveer dezelfde lengte. Daarom is het nodig om aardappelrassen te ontwikkelen, te bewerken en te produceren, geschikt voor industrieel gebruik.

Volgens Salazar is er een onderzoeksprogramma om aardappelrassen te ontwikkelen, geschikt voor industriële productie van frites, ontwikkeld door de UCR en het Nationaal Instituut van Innovatie en Transfer in LandbouwTechnologie (INTA). Beide instituten hebben al onderzoek en laboratoriumtests gedaan. Ze zijn nu bezig met proefvelden. Bij deze tests zijn ook telers uit de regio Zarcero bij Cartago betrokken.

Landbouwminister Salazar verwacht de aardappelproductie in zo'n 2 jaar te lanceren, want er is veel vooruitgang in de landbouw.

Publicatiedatum: