Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frans Neijenhuis, The Recruiting Specialist

“Altijd vraag naar goede, Nederlandse telers”

Tholen - In Nederland is er ruimschoots teeltkennis beschikbaar en internationaal gezien is er altijd vraag naar Nederlandse teeltkennis. Het werk van recruiter Frans Neijenhuis van The Recruiting Specialist lijkt daardoor bijna eenvoudig, maar niets is minder waar. "We gaan altijd voor een 100% match, maar in de praktijk is dit helaas niet altijd realiseerbaar.

Een teler bladgroenten in Australië, een transportplanner voor Italië en een teeltchef tomaten Zwitserland. Het is maar een greep uit de vacatures, die Frans Neijenhuis en Marinus Geurtsen van The Recruiting Specialist proberen te vervullen. Bijna drie jaar geleden richtte hij met Marinus Geurtsen een eigen recruitmentbedrijf op, gespecialiseerd in AGF, sierteelt en transport en logistiek.

Teeltspecialisten
The Recruiting Specialist werkt zowel nationaal als internationaal. Neijenhuis merkt dat er veel vraag is naar goede teeltmensen op de internationale markt. "Tomaten, komkommers, paprika zijn veelvoorkomende teelten, maar er zijn ook nieuwe ontwikkelingen waarbij bedrijven bladgroenten produceren d.m.v LED verlichting in een gesloten fabriek. Daar zoeken ze ook specialisten voor.
En goede telers uit Nederland, die worden internationaal altijd gevraagd." Is er voor dit soort werk animo van Nederlandse telers? Procentueel gezien willen niet veel Nederlandse telers verhuizen. Voor projecten van drie tot vijf jaar is meer animo." Dat is ook mogelijk: dan kunnen de Nederlandse telers met de Nederlandse know-how lokale mensen inwerken. "Binnen drie tot vijf jaar hebben ze de mensen dan zover opgeleid dat ze het meeste zelf kunnen."


Marinus Geurtsen en Frans Neijenhuis van The Recruiting Specialist.

In Nederland zijn voor teeltspecialisten minder functies. "Als ze er zijn, gaat het regelmatig om Nederlandse bedrijven, die internationaal actief zijn. Die mensen gaan op projectbasis alsnog naar het buitenland. Dit kan zijn 3 weken weg en 1 week thuis of kortere periodes. Ze hoeven in ieder geval niet te verhuizen naar het buitenland. Maar we hebben in Nederland ook bedrijven, die gewoon iemand zoeken vanwege personeelswisselingen of groei." TRS bemiddelt ook regelmatig in management- en commerciële banen: verkoopleider, inkoper Zuid-Amerika of verkoper Scandinavië. Belangrijk voor kandidaten, die gaan voor een commerciële baan, is een goede talenbeheersing. "Beheers je Frans, Duits of Spaans en heb je ervaring, dan is dat zeker een voordeel."

80-90% match
Neijenhuis zelf is zo'n vijf jaar actief in de personeelsbemiddeling, waarvan drie jaar als The Recruiting Specialist. Als je hem hoort praten, lijkt het werk best eenvoudig: er is vraag en aanbod naar teeltkennis en hij belt wat over en weer. Zo is het niet, lacht Neijenhuis. "Het is soms best lastig om de juiste persoon op de juiste plaats te krijgen. We sturen geen cv's door, die maar voor de helft matchen. We willen minimaal 80-90% match hebben om zo zeker mogelijk te weten dat het past." En zelfs als de CV klopt, kunnen er nog andere dingen opspelen. "Mentaliteit is zeker ook belangrijk. Als je iemand hebt die erg direct is en het bedrijf is familiair, dan werkt het niet. Als de klik er niet is, gaat het niet werken." Als het lukt een geschikt persoon te vinden, kan dat ook bijzondere momenten opleveren. "Eén keer zaten we in een bepaald project waarin we helemaal vast zaten qua werkvergunningen, maar na veel bellen en mailen kwam het toch in orde", vertelt hij. "Van beide partijen wordt dan veel gevraagd: de kandidaat moet gemotiveerd blijven en het bedrijf ook. Als dat lukt, is het wel een extra kick." Sowieso zijn de administratieve regelingen een uitdaging. "Nu halen we bijvoorbeeld een Roemeense teeltspecialist naar Zwitserland en een Mexicaan die in Nederland komt werken voor een Brits bedrijf. Dat is niet altijd even makkelijk, maar het zijn de beste kandidaten voor de functies."

Vergrijzing
In de tuinbouw is vergrijzing een onderwerp en wordt er vaak gepraat over het tekort aan jonge aanwas. "Daar merk ik weinig van. We werken ook samen met de hogescholen en daar is genoeg jonge aanwas." Ook bij bedrijven is het een onderwerp. "Als de gemiddeld leeftijd hoog is, zoeken ze jonge aanwas om het probleem over tien jaar te voorkomen. Er wordt van onderaf aangevuld." Het is positief dat bedrijven ermee bezig zijn, maar er zit ook een keerzijde aan. "Bedrijven zijn soms huiverig om mensen van boven de vijftig aan te nemen – maar als je dat wel doet, dan weet je zeker dat ze erg loyaal zijn en dat je er vijftien jaar plezier van hebt. Dat terwijl jongere kandidaten na een aantal jaren misschien weer een nieuwe uitdaging zoeken. Dat hoeft niet zo te zijn, hoor, want als de bedrijven de mensen genoeg uitdaging blijven bieden, dan is de kans ook kleiner dat ze zich gaan oriënteren. Ik zou soms graag zien dat bedrijven ervaring boven leeftijd verkiezen. Met kennis en ervaring kunnen bedrijven zeker hun voordeel doen."

Fruit Logistica
Volgende week is The Recruiting Specialist te vinden op de Fruit Logistica, in hal 1.2, stand A-12. Daar staat het bedrijf zowel voor werkgevers als werknemers. "Vorig jaar was het voor ons een erg goede beurs, dus we hebben er zin in. Op zo'n beurs maken we veel contacten, ook met mensen die nog geen vacature of plannen voor een nieuwe baan hebben. Dat kan later nog ontstaan, maar dan heb je de eerste contacten liggen."



Voor meer informatie:
The Recruiting Specialist
De Houtakker 51
6681 CW Bemmel
+31 481 471152
www.therecruitingspecialist.nl.