Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geen einde boycot als Europese sancties blijven

Prijzen Rusland tot +654%

Zolang Europa de sancties niet verzacht, zal Rusland de boycot handhaven. Dat meldt de Russische regering. Uit een onderzoek in Russische supermarkten in Samara, Centraal-Rusland, blijkt dat de prijzen voor groenten aanzienlijk gestegen zijn. En als een voorstel van de regering wordt aangenomen, is Rusland een stap dichterbij een GMO-vrije landbouw. In het voorstel wordt het gebruik van GMO-gewassen nog verder beperkt. Georgië mag weer exporteren naar Rusland. Sommige producten werden 10 jaar door Rusland geboycot. En Rusland en Chili willen de fytosanitaire eisen beter op elkaar afstemmen en daarmee de handel bevorderen.

Geen einde sancties
Ondanks de overeenkomst, die vorige week gesloten werd tussen de EU en Rusland, zegt Moskou geen plannen te hebben om het embargo op te heffen, zolang de Westerse sancties van kracht blijven. Volgens Rusland geeft de boycot Russische bedrijven de mogelijkheid om in een betere marktsituatie te werken. Door de sancties van Europa kunnen de Russische bedrijven moeilijk geld lenen op de kapitaalmarkt

Forse prijsstijgingen Rusland
Het openbaar ministerie van de regio Samara (midden-Rusland) deed deze maand onderzoek naar de veranderingen in prijzen in de supermarkten. Daarbij werden aanzienlijke prijsstijgingen genoteerd. Zo stegen de prijzen voor aardappelen met 67%, uien +38%, kool +353%, tomaten +383%, komkommers +544% en paprika +654%. De veranderingen worden mede veroorzaakt door seizoensinvloeden en de wisselkoers van de roebel.

Mexicaanse bananen voor Russen
De ambassadeur van Mexico in Rusland zegt dat de eerste vijf containers met Mexicaanse bananen uit de regio Tabasco aangekomen zijn in Rusland. Het gaat volgens de berichten om een eerste testtransport. Naar verwachting zullen meer telers volgen. Rusland importeert 90% van de bananen uit Ecuador. In de eerste vijf maanden van 2014 stond de import op 580 ton.

Rusland verbiedt GMO
De Russische regering heeft een voorstel, om de teelt van GMO-gewassen te verbieden, aangenomen. Het voorstel stelt dat op Russische grond geen GMO-gewassen geteeld mogen worden met uitzondering voor wetenschappelijk onderzoek. Ook wordt de import van deze gewassen beperkt. Met dit voorstel, waarover later gestemd wordt, is Rusland een stap dichterbij een totaal verbod op GMO-producten. Op dit moment is de import van 18 GMO-producten toegestaan.

Rusland opent grenzen voor Georgië
Na een boycot van tien jaar opende Rusland onlangs de grenzen voor Georgische export. De overeenkomst omvat onder andere kruiden, maar ook andere voedingsmiddelen als vis en maïs. In 2014 bereikte de export van agrarische producten een waarde van 200 miljoen dollar.

Meer handel Rusland - Chili
Rusland wil de import uit Zuid-Amerika verhogen. De Russische minister van Landbouw ontmoette vorige week zijn Chileense ambtgenoot. De ministers kwamen onder andere overeen dat er gekeken moet worden naar de fytosanitaire eisen om de handel te bevorderen.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.