Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïne: Aardappelprijs kan stijgen in februari

De aardappelprijs kan stijgen tot 6 UAH / kg (0,33 euro) vanaf half februari. Dit meldt het hoofd van de analytische afdeling van het adviesbureau "AAA", Maria Kolesnik. De huidige verkoopprijs is 4-5 UAH. Of de prijsverhoging zal plaatsvinden, is afhankelijk van het moment waarop de importaardappelen de markt bereiken en of het aanbod de vraag zal blijven overschrijden.

Volgens Tatyana Getman van "APK-Inform: Vegetables and Fruit" hebben het overaanbod en de verminderde vraag geleid tot een vermindering van 60% in de waarde van de aardappelen in vergelijking met 2013.

Telers bevestigen de complexiteit van de situatie. Volgens de directeur van "Ukrkartoplya", Alexey Ilyin, bedroeg de prijs van aardappelen 2 Oekraïense hryvnia per kg (€ 0,11 per kg) en varieert deze nu tussen de 2 en 2,8 OH per kg (€ 0,11 - € 0,16 per kg). "Gezien de devaluatie van de hryvnia is het vergelijkbaar met een prijs van 1 OH per kg (€ 0,05 per kg) een jaar geleden."

Hogere kosten voor de teelt
De oogst van 2015 komt voor veel telers in gevaar, omdat ze niet genoeg geld hebben om zaden, beschermingsmiddelen en andere benodigheden te kopen.

"Ukrkartoplya" voorspelt dat de kosten van de aardappelen in 2015 zullen toenemen met ten minste 40-50% als gevolg van de devaluatie van de munt. Zo zijn bijvoorbeeld de meststofprijzen gestegen van 3.500-4.000 OH per ton (€ 197 - € 225 per ton) tot 8.000 OH per ton (€ 450 per ton). De kosten kunnen blijven toenemen door de geplande overheidsbelasting op de invoer.

Tatyana Getman verklaarde dat een toename van de aardappelexport door Oekraïne het overaanbod zou kunnen helpen verlichten. Dit wordt echter voorkomen door het Russische veto, maar ook door het gebrek aan kwaliteit van de producten. Volgens deskundigen worden kwaliteitsaardappelen alleen geteeld in afgelegen streken. Er is veel vraag naar deze producten op de binnenlandse markt.

In de huidige omstandigheden zullen telers hun areaal waarschijnlijk verminderen. "Vorig jaar waren er veel kleine bedrijven, die wilden profiteren van deze markt. Ik denk dat ze niet de verwachte winst haalden, waardoor ze de aardappelteelt zullen opgeven in seizoen 2015/2016. Dit zal leiden tot een lagere productie en hopelijk hogere prijzen," zei Ilyin.

Bron: news.finance.ua
Publicatiedatum: