Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Griekse perziktelers dreigen met acties

Gedeeltelijk einde boycot op Russische voorwaarden

Na topoverleg tussen de EU en Rusland over de handel vorige week in Berlijn is een deal gesloten over het einde van de boycot. Rusland mag zelf bepalen welke producten en uit welke landen er weer geëxporteerd mag worden. Voor welke producten de grenzen weer opengaan, is nog niet bekend. En in het geval Griekenland de euro moet verlaten, wordt de boycot opgeheven. Dat liet de Russische minister van Landbouw weten. De Russische premier Medvedev kondigde aan de rentes op leningen voor de landbouwsector te willen subsidiëren. En Rusland verwacht dat de retailomzet dit jaar zal stijgen. De fytosanitaire dienst onderschepte een partij appelen uit Moldavië. Pakistaanse exporteurs hebben grote verwachtingen van de citrus- en aardappelexport naar Rusland. In Tsjechië viel de oogst vorig jaar 2,2% hoger uit dan voorgaande jaren. Griekse perziktelers dreigen met acties als de compensatie niet binnen een bepaalde tijd uitbetaald wordt.

Gedeeltelijk einde boycot op Russische voorwaarden
De EU en de Rusland ontmoetten elkaar vorige week in Berlijn om over handel te praten. Daar werd een deal gesloten tussen de twee machtsblokken over het einde van de Russische handelsboycot. De EU stemde er mee in dat Rusland mag bepalen uit welke landen en welke producten toegang krijgen tot de Russische markt. Dat zou blijken uit een brief die de EU Observer inzag. Er zijn geen specifieke producten genoemd. Het zou gaan om delicatessen, een selectie zuivel- en vleesproducten, traditionele producten, nicheproducten en producten, die een beschermde oorsprongsbenaming hebben.

Niet iedereen is tevreden over de deal. Er wordt gevreesd dat Rusland de grootste tegenstanders van de regering zal straffen en landen die vriendelijker tegenover het Kremlin staan, kan belonen. Volgens critici is de Europese solidariteit opgegeven.

Einde boycot na 'Grexit'
Rusland liet weten dat de boycot opgeheven wordt als Griekenland de eurozone moet verlaten. Met de Griekse verkiezingen in het vooruitzicht, waar mogelijk een anti-EU partij de grootste wordt, zingt de term Grexit weer rond. Rusland zal, als Griekenland de euro verlaat, een eigen relatie met het land opbouwen en de boycot opheffen, aldus de minister van Landbouw. Ook zouden landen, die hard getroffen zijn door de boycot, Rusland gevraagd hebben om de import van andere producten te vergroten. Rusland onderzoekt deze mogelijkheden.

Medvedev wil leningen subsidiëren
Tijdens een bijeenkomst zei Medvedev het plan te hebben om de rente op leningen voor agrarische bedrijven te subsidiëren. Dat zou dan wel op korte termijn gerealiseerd moeten worden, zodat de sector er dit voorjaar van kan profiteren.

Meer omzet verwacht Russische retail
De Russische regering denkt dat de omzet van de retailers dit jaar zal groeien, maar met een lager percentage. Een groep retailers, die samen goed zijn voor ongeveer een kwart van de totale omzet in de sector, verwachten groei. De slechte economische situatie zal het consumentengedrag en de koopkracht wel veranderen. Rusland verwacht dat het premium segment de hardste klappen zal opvangen.

Griekse perziktelers dreigen met acties
Perziktelers in Griekenland, die afgelopen zomer veel schade opliepen door de Russische boycot, hebben een gesprek geëist met premier Samaras. De 33 miljoen euro subsidie van de EU is nog niet bij de telers terecht gekomen. De boze telers dreigen dat hun acties zullen escaleren als de regering niet met het geld over de brug komt voor de verkiezingen. De perziktelers hebben al verschillende wegen afgesloten en zeggen hun acties te zullen uitbreiden naar stembureaus. De Griekse perzikoogst viel tegen door vorst en hagel, maar ook de Russische boycot trok diepe sporen door de Griekse sector. Duizenden tonnen werden niet geoogst omdat de telers wisten dat er geen markt voor zou zijn.

Aardappelen aantrekkelijk exportproduct
Aardappelexporteurs uit Pakistan denken dat Rusland een van de grootste markten voor hun aardappelen kan worden. Ondanks de economische situatie importeert Rusland nog altijd AGF. Pakistan verwacht het marktaandeel op de citrus- en aardappelmarkt te kunnen vergroten.

Goede oogst in Tsjechië, maar dalende prijzen
De Tsjechische fruitoogst stond vorig jaar op een vijfjarig record. De volumes stegen met 2,2% naar 152.464 ton. De telers werden echter geconfronteerd met dalende prijzen door de Russische boycot. Ten opzichte van het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar steeg het volume met 11%. Appelen, het grootste product in Tsjechië, werden 25% goedkoper per kilo. Daardoor daalde de omzet. De appeloogst viel 8,5% hoger uit op 130.902 ton. De perenoogst daalde met 50% naar 3800 ton. Ook de volumes abrikozen, perziken en pruimen daalden. Tsjechië heeft ongeveer 17.558 hectare fruitboomgaarden. Daarvan is 9023 hectare beplant met appelen.

Rusland onderschept opnieuw illegaal fruit
De Russische inspectiedienst heeft 19 ton appelen uit Moldavië onderschept. De appelen werden via Wit-Rusland naar Kazachstan geëxporteerd. Hoewel doorvoer van groenten en fruit is toegestaan, moet het transport wel via een beperkt aantal checkpoints gaan. Op de documenten bij de Moldavische appel stond een checkpoint dat niet onder de toegestane controleposten valt. De partij appelen werd teruggestuurd.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.