Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AGF-handelaren Ridderkerk/Barendrecht in discussie over toekomst handelscentrum

Tholen - Het handelscentrum op Barendrecht is niet meer wat het geweest is. Kraaijeveld verhuisde onlangs al naar het Westland, Staay-Hispa staat op het punt om Barendrecht te verlaten en ook een bedrijf als Van Oers United zit tot de nok toe vol. Dit alles resulteert in zo'n 12 hectare leegstand op het bestaande terrein, terwijl er met Nieuw-Reijerwaard een nieuw terrein met een oppervlakte van 90 hectare ligt te wachten. Opgeteld met de verkeersproblemen zitten de handelaren en de lokale overheden met de nodige uitdagingen.



Veel AGF-handelaren gaven gisteren dan ook gehoor aan de oproep om aanwezig te zijn op een bijeenkomst van het AGF-cluster Ridderkerk/Barendrecht in het lokale Van der Valk-hotel. "Er is niemand die de oplossing heeft, maar ook al gaan we na deze bijeenkomst maar 1% vooruit, dan hebben we in elk geval vooruitgang geboekt", stak Kees van der Mey van wal tegen dagvoorzitter Jan Dirk Stouten.


Jan-Dirk Stouten en Kees van der Mey

Wethouder Dirk Vermaat van Barendrecht schetste de ontwikkeling van 'BT-Oost' van lokaal terrein tot internationaal handelscentrum dat in de loop der jaren met de nodige crisissen te kampen heeft gehad. Hij riep op tot samenwerking om tot reële plannen te komen om de leegstand en verkeersproblematiek aan te pakken en het huidige bedrijventerrein vitaler te maken. Voor dat eerste aspect opperde hij om meer tot bundeling te komen met veredelings- en convenience-bedrijven.

Zijn collega Henk Dokter van de gemeente Ridderkerk gaf ruiterlijk toe in het verleden op de avond van de verkiezingen geflyerd te hebben tegen de komst van het nieuwe AGF-bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard. "Maar de opdracht van 90 hectare ligt er als opdracht van de provincie en die gaan we met elkaar invullen. We moeten gezamenlijk de kansen, die er liggen, oppakken."


Inleiders Jan-Willem van Hellemond, Rene de Beer, Henk Dokter en Dirk Vermaat

René de Beer, directievoorzitter van Rabobank Ridderkerk Midden-IJsselmonde gaf aan dat de concurrentie tegenwoordig niet meer komt van de buurman, maar van andere regio's, landen en werelddelen. Hij gaf aan dat een goed plan nog altijd op geld van de bank kan rekenen, maar dat er dan ook wel een reële kans moet zijn dat het geld wordt terugverdiend. Jan Willem van Hellemond (VBO Freshworld) riep de ondernemers die nog geen lid zijn van de club om toe te treden om de ondernemerskrachten te bundelen.

Kees van der Mey was de eerste AGF-handelaar, die zich liet horen. Hij noemde de problemen met het verkeer, leegstand en diefstal op het terrein. "Het gebeurt nog weleens dat ik een ritje van een chauffeur naar Duitsland overneem. Ik kom dan op Fresh Park Venlo, kan op mijn gemakje eten, douchen en naar het toilet. Wat kunnen de Spaanse chauffeurs hier als ze op zondagmiddag met vracht in Barendrecht aankomen? Helemaal niets. Het hek gaat dicht en heel het terrein staat vol vrachtwagens."


Wethouder Volbregt Smit van Ridderkerk en Jan van den Heuvel

Op het antwoord van wethouder Vermaat dat de gemeente wil faciliteren, maar dat de gemeente hier geen zak geld voor beschikbaar heeft, kon Jan van den Heuvel geen begrip opbrengen. "De gemeente heeft de grond in Ridderkerk/Verenambacht uitgegeven, waardoor een een hopeloze logistieke situatie is ontstaan en dan moeten wij meebetalen? Degene die de fout maakt, betaalt!"

Johan in't Veld
van Cool Fresh International beaamde dat de bedrijven op de Handelsweg dagelijks te maken hebben met de problematiek. "Ik hoor over samenwerken, oplossen en daadkracht, maar hoor geen concrete oplossing voor het logistieke probleem. De huidige leegstand is het verhaal van het kip en het ei. Als het terrein logistiek niet functioneert, trekken de bedrijven vanzelf wel weg. Dan kun je 90 hectare grond vrij hebben in Nieuw-Reijerwaard, maar dan zou ik eerst deze problemen oplossen. Barendrecht is wereldwijd bekend, we hebben veel te verliezen. Als de Verlengde Voorweg er gaat komen, legt u zo'n negen bedrijven lam. Ik kan niet voorspellen welke claims daaruit gaan komen..."


Rene de Beer, Miguel Gonzalez en Thijs van den Heuvel

Miguel Gonzalez wees de bestuurders op de waarde, die Barendrecht altijd heeft gehad in de wereldwijde AGF-sector. "Ik ben de hele wereld rondgereisd en Barendrecht heeft een naam. Daarom: faciliteer deze bedrijven met zaken als parkeergelegenheid en ontsluitingen."

Ook Piet Blankendaal, die afgelopen jaar met een koel- en vrieshuis startte in Ridderkerk, noemde zich teleurgesteld. "Vol verwachting ben ik vanaf de 'Noordpool' op het handelsterrein neergestreken, maar de infrastructuur is bedroevend. Dit kan niet. Vroeger waren de bedrijven hier een grote afnemer van Rolls Royce, nu zie ik allemaal Volkswagens staan. Stop met het idiote plan om hier 90 hectare bedrijventerrein aan toe te voegen. Het is zonde om prijs te geven wat er in al die jaren is opgebouwd."


Piet Blankendaal

De beide wethouders erkenden de functie die het handelscentrum nog steeds heeft en beloofden de ondernemers om er de schouders onder te zetten." Tijdens het buffet vonden er vervolgens volop discussies plaats aan de thematafels (Nieuw-Reijerwaard, duurzaamheid/warmtenet, Greenport, revitalisering BT-Oost en verkeer/parkeren Verenambacht). De belanghebbende partijen hebben in elk geval de gelegenheid gehad om met elkaar in gesprek te gaan met allemaal als doel de versterking van het AGF-cluster. Dit zou toch tot minstens 1% vooruitgang moeten leiden?